В статье рассмотрены особенности учета затрат на производство и калькулирования
себестоимости продукции растениеводства. Рассмотрена и обобщена зарубежная и отечественная
литература по учету затрат и калькулирования себестоимости продукции растениеводства.
Проанализированы организационно-методические особенности учета затрат и калькулирования
себестоимости продукции аграрного сектора экономики. Определены резервы снижения
себестоимости продукции. В статье также предложены методы и способы снижения затрат на
производство продукции растениеводства.
Ключевые слова: учет затрат на производство, себестоимость продукции растениеводства, резервы
снижения себестоимости продукции.
У статті розглянуті особливості обліку витрат на виробництво і калькулювання
собівартості продукції рослинництва. Розглянуто і узагальнена зарубіжна і вітчизняна література з
обліку витрат і калькулювання собівартості продукції рослинництва. Проаналізовано організаційно-
методичні особливості обліку витрат і калькулювання собівартості продукції аграрного сектора
економіки. Визначено резерви зниження собівартості продукції. У статті також запропоновано
методи і способи зниження витрат на виробництво продукції рослинництва.
Ключові слова: облік витрат на виробництво, собівартість продукції рослинництва, резерви зниження
собівартості продукції.
The article describes the features for accounting of production and cost calculation of crop
production. Reviewed and summarized literature on cost accounting and calculation of the cost of crop
production. Analyzed the organizational and methodological features of cost accounting and calculation of the
cost of production of the agricultural sector of the economy.
Summarizes the costs included in the cost of production in order to determine the effectiveness of the planned
agro-technical, technological, organizational and economic measures aimed at the development and
improvement of production and to justify the pricing policy of the company.
Identified reserves to reduce production costs. The paper also proposed methods and ways to reduce the cost of
crop production.
Key words: account the cost of production, the cost of crop production, reserves to reduce production costs.