Iз застосуванням рiвняння Вiганда–Снайдера здiйснено термодинамiчний аналiз високоеластичної деформацiї (Δl) кiльцевих гладеньких м’язiв антрального вiддiлу шлунка щурiв. Показано, що малi (Δl/l0 ≈ 20%) розтягування гладеньком’язових смужок шлунка
щурiв (дiапазон температур 22–48 °С) не супроводжуються змiнами у впорядкованостi
тензометричної системи (ΔS = 0). Такий самий феномен маємо i у випадку значних
розтягувань (Δl/l0 ≈ 50%), але у бiльш вузькому дiапазонi температур: понад 30 °С
i менше 40 °С. При великих розтягуваннях гладеньком’язових смужок шлунка (Δl/l0 ≈ 50%) як при вiдносно низьких (22–30 °С), так i при вiдносно високих (понад 37 °С) температурах мають мiсце iстотнi структурнi змiни в тензометричнiй системi. За
цих умов спостерiгається iнверсiя знаку ентропiйних ефектiв: ΔS > 0 при T < 31 °С та ΔS < 0 при T > 37 °С. Обговорюється зв’язок мiж виявленими термодинамiчними ефектами i фiзiологiчними механiзмами регуляцiї функцiонування травного тракту.
Применение уравнения Виганда–Снайдера проведен термодинамический анализ высокоэластичной деформации кольцевых гладких мышц антрального отдела желудка крыс. Показано, что малые (Δl/l0 ≈ 20%) растягивания гладкомышечных полосок желудка крыс (диапазон температур 22–48 °С) не сопровождаются изменениями в упорядоченности тензометрической системы (ΔS = 0). Такой же феномен наблюдается и при значительных
растягиваниях (Δl/l0 ≈ 50%), но в более узком диапазоне температур: выше 30 °С и ниже 40 °С. При больших растяжениях гладкомышечных полосок желудка (Δl/l0 ≈ 50%)
как при относительно низких (22–30 °С), так и при относительно высоких (выше 37 °С)
температурах имеют место существенные структурные изменения в тензометрической
системе. В этих условиях наблюдается инверсия знака энтропийных эффектов: ΔS > 0
при T < 31 °С и ΔS < 0 при T > 37 °С. Обсуждается связь между выявленными термодинамическими эффектами и физиологическими механизмами регуляции функционирования пищеварительного тракта.
With using the Wiegand–Snyder equation, the thermodynamic analysis of a viscoelastic deformation
of circular smooth muscle strips of rat’s stomach (antral part) is performed. It is shown that a
small (Δl/l0 ≈ 20%) stretch of rat stomach smooth muscle strips (temperature range 22–48 °С)
is not accompanied by changes in the ordering of the tensometric system (ΔS = 0). The same
phenomenon is observed with a considerable stretching (Δl/l0 ≈ 50%), but in a narrower tempera-
ture range: above 30 °C and below 40 °C. For large strains, gastric smooth muscle strips (Δl/l0 ≈ 50%) at relatively low (22–30 °C) and at relatively high (above 37 °C) temperatures undergo
substantial structural changes in the ordering of the tensometric system. Under these conditions,
there is the inversion of the sign of entropy effects: ΔS > 0 at temperatures below 31 °C and ΔS < 0
at temperatures above 37 °C. The relation between the identified thermodynamic effects and the
physiological mechanisms of regulation of the functioning of the digestive tract is discussed.