Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Застосування рівняння Віганда–Снайдера до термодинамічної інтерпретації високоеластичної деформації гладеньких м'язів шлунка

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Цимбалюк, О.В.
dc.contributor.author Костерін, С.О.
dc.date.accessioned 2015-08-19T16:35:36Z
dc.date.available 2015-08-19T16:35:36Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.citation Застосування рівняння Віганда–Снайдера до термодинамічної інтерпретації високоеластичної деформації гладеньких м'язів шлунка / О.В. Цимбалюк, С.О. Костерін // Доповiдi Нацiональної академiї наук України. — 2013. — № 6. — С. 162–168. — Бібліогр.: 12 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 1025-6415
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/85787
dc.description.abstract Iз застосуванням рiвняння Вiганда–Снайдера здiйснено термодинамiчний аналiз високоеластичної деформацiї (Δl) кiльцевих гладеньких м’язiв антрального вiддiлу шлунка щурiв. Показано, що малi (Δl/l0 ≈ 20%) розтягування гладеньком’язових смужок шлунка щурiв (дiапазон температур 22–48 °С) не супроводжуються змiнами у впорядкованостi тензометричної системи (ΔS = 0). Такий самий феномен маємо i у випадку значних розтягувань (Δl/l0 ≈ 50%), але у бiльш вузькому дiапазонi температур: понад 30 °С i менше 40 °С. При великих розтягуваннях гладеньком’язових смужок шлунка (Δl/l0 ≈ 50%) як при вiдносно низьких (22–30 °С), так i при вiдносно високих (понад 37 °С) температурах мають мiсце iстотнi структурнi змiни в тензометричнiй системi. За цих умов спостерiгається iнверсiя знаку ентропiйних ефектiв: ΔS > 0 при T < 31 °С та ΔS < 0 при T > 37 °С. Обговорюється зв’язок мiж виявленими термодинамiчними ефектами i фiзiологiчними механiзмами регуляцiї функцiонування травного тракту. uk_UA
dc.description.abstract Применение уравнения Виганда–Снайдера проведен термодинамический анализ высокоэластичной деформации кольцевых гладких мышц антрального отдела желудка крыс. Показано, что малые (Δl/l0 ≈ 20%) растягивания гладкомышечных полосок желудка крыс (диапазон температур 22–48 °С) не сопровождаются изменениями в упорядоченности тензометрической системы (ΔS = 0). Такой же феномен наблюдается и при значительных растягиваниях (Δl/l0 ≈ 50%), но в более узком диапазоне температур: выше 30 °С и ниже 40 °С. При больших растяжениях гладкомышечных полосок желудка (Δl/l0 ≈ 50%) как при относительно низких (22–30 °С), так и при относительно высоких (выше 37 °С) температурах имеют место существенные структурные изменения в тензометрической системе. В этих условиях наблюдается инверсия знака энтропийных эффектов: ΔS > 0 при T < 31 °С и ΔS < 0 при T > 37 °С. Обсуждается связь между выявленными термодинамическими эффектами и физиологическими механизмами регуляции функционирования пищеварительного тракта. uk_UA
dc.description.abstract With using the Wiegand–Snyder equation, the thermodynamic analysis of a viscoelastic deformation of circular smooth muscle strips of rat’s stomach (antral part) is performed. It is shown that a small (Δl/l0 ≈ 20%) stretch of rat stomach smooth muscle strips (temperature range 22–48 °С) is not accompanied by changes in the ordering of the tensometric system (ΔS = 0). The same phenomenon is observed with a considerable stretching (Δl/l0 ≈ 50%), but in a narrower tempera- ture range: above 30 °C and below 40 °C. For large strains, gastric smooth muscle strips (Δl/l0 ≈ 50%) at relatively low (22–30 °C) and at relatively high (above 37 °C) temperatures undergo substantial structural changes in the ordering of the tensometric system. Under these conditions, there is the inversion of the sign of entropy effects: ΔS > 0 at temperatures below 31 °C and ΔS < 0 at temperatures above 37 °C. The relation between the identified thermodynamic effects and the physiological mechanisms of regulation of the functioning of the digestive tract is discussed. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Видавничий дім "Академперіодика" НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Доповіді НАН України
dc.subject Біофізика uk_UA
dc.title Застосування рівняння Віганда–Снайдера до термодинамічної інтерпретації високоеластичної деформації гладеньких м'язів шлунка uk_UA
dc.title.alternative Применение уравнения Виганда–Снайдера к термодинамической интерпретации высокоэластичной деформации гладких мышц желудка uk_UA
dc.title.alternative Application of the Wiegand–Snyder equation to thermodynamic interpretation of viscoelastic deformation of stomach smooth muscle uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 577.35


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис