У статті розглянуто лексеми на позначення страв із м’яса, характерні для українських
східнослобожанських говірок. Здійснено лінгвогеографічний аналіз заявленої лексико-
семантичної групи, визначено міжговіркові відповідники для різних діалектних зон і семантичні
відмінності маніфестантів досліджуваної ЛСГ. З’ясовано основні принципи номінації, подано
лексико-семантичну характеристику діалектних номенів.
В статье рассмотрены лексемы, обозначающие блюда из мяса, характерные для
украинских восточнослобожанских говоров. Осуществлен лингвогеографический анализ
заявленной лексико-семантической группы, установлены междиалектные соответствия для
разных диалектных зон и семантические отличия манифестантов исследуемой ЛСГ. Определены
основные принципы номинации, представлена лексико-семантическая характеристика
диалектных номенов.
The lexemes as the names of meat dishes which are typical for Ukrainian East
Slobozhanshchina dialects are considered in the article. The geographical-linguistic analysis of declared
lexical-semantic group is realized, interdialectical analog for different dialectal areas and semantic
peculiarities of demonstrators of lexical-semantic group are defined. The main principles of nomination
are cleared up; lexical-semantic characteristic is presented dialect nomens.