Сьогодні основним документом, що визначає показники безпеки харчової продукції в Україні, є «Медико-біологічні вимоги і санітарні норми якості продовольчої сировини і харчових продуктів» № 5061-89 (МБТ), розроблені і прийняті в СРСР ще в 1989 році. Авторами виявлено невідповідність в найменуваннях продукції, переліку пестицидів і нормах у вітчизняних
і міжнародних нормативних документах.
Необхідно розглянути можливість регламентації контролю тих груп продукції, які не вказані у вітчизняних нормативних документах, по міжнародних документах, переглянути перелік пестицидів і можливість отримання інформації про вживані пестициди від фірм-виробників харчової продукції і сировини і при необхідності проводити контроль по цих пестицидах. При проведенні контролю по залишковому вмісту пестицидів в харчовій продукції необхідно зберегти більш строгі вимоги регламентації ПДК пестицидів, які встановлені вітчизняними документами. При розробці і формуванні нового нормативного документа з урахуванням міжнародних норм і вимог, першочергову увагу надавати використанню потенційних можливостей членства України у Всесвітній Організації охорони здоров'я і Продовольчій Сільськогосподарській Організації з метою забезпечення Україною її соціально-економічних і екологічних інтересів, охорони здоров'я населення і безпечної торгівлі продовольчою сировиною і харчовою продукцією.
For today the basic document determining parameters of safety of food production in Ukraine is "Medical and Biologic Requirements and Sanitary Norms of Quality of Food Raw Material and Foodstuff " 5061-89 (MBR), developed and accepted in the USSR in 1989. The Authors have established discrepancy in names of production, the list of pesticides and the norms given in domestic and international normative documents.
It is necessary to consider an opportunity of the control regulation of those groups of production which are not specified in domestic normative documents in accordance with the international documents, to reconsider the list of pesticides and an opportunity of reception of the information on the pesticides used from manufacturing food production and raw material firms and if necessary to make the control over these pesticides. At monitoring procedure under the residual contents of pesticides in food production it is necessary to keep more strict requirements of pestisides maximum concentration limit regulation which are established by domestic documents. By the development and formation of the new normative document in view of the international norms and requirements, prime attention should be given to the use of potential opportunities of Ukraine's membership in WHO and FAO with the purpose of maintenance of its social, economic and ecological interests with Ukraine, public health cares and safe trade in food raw material and food production.