Стаття присвячена аналізу раціону мешканців Ольвійського полісу, як регіонального
варіанту загальноеллінського. Розглядаються специфічні елементи місцевої дієти.
Судячи з наявних даних, мешканці Нижнього Побужжя споживали менше ячмінних
каш і коржів, та більше – пшеничного хліба та пшоняних каш, аніж мешканці Балканської Греції. Ольвіополіти споживали менше зернобобових, натомість набагато
більше м’яса, аніж жителі метрополії. Важливою складовою місцевої дієти були страви з
цінних видів риб, таких як осетрові, соми, судаки тощо, які майже не зустрічались у
басейні Егейського моря. І лише у сегменті алкогольних напоїв ольвійська дієта нічим
особливим не відрізнялася від середземноморської.
Ольвійська кухня, як складова культури повсякдення, була додатковим підтвердженням гнучкості і пластичності античної культури, здатної успішно пристосовуватись
до нових географічних та культурних умов.
The article deals with the cuisine of Olbia, as а regional variant of Ancient Greek cuisine.
The author analyzes the particular elements of local diet.
Based on available data, the Olbians consumed less barley porridge and cakes and more –
wheat bread and millet porridge than the people of the Balkan Greece. The people of Olbia ate
less legumes but much more meat than their Mediterranean counterparts. Te significant part of
local diet were valuable fish such as sturgeons, catfish, perch, etc., not common in the Aegean
Sea basin. And only in the segment of alcohol drinks Olbian diet has no difference from that of
Mediterranean.
Olbian cuisine as part of everyday life culture is an additional proof of the flexibility and
plasticity of Ancient Greek culture that successfully adapted to new environmental and cultural
conditions.