Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Харчування ольвіополітів: традиції Середземномор’я і понтійська специфіка

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Одрін, О.
dc.date.accessioned 2019-09-20T09:23:02Z
dc.date.available 2019-09-20T09:23:02Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation Харчування ольвіополітів: традиції Середземномор’я і понтійська специфіка / О. Одрін // Соціум. Альманах соціальної історії. — 2017. — Вип. 13-14. — С. 263–286. — Бібліогр.: 127 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 1995-0322
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/159004
dc.description.abstract Стаття присвячена аналізу раціону мешканців Ольвійського полісу, як регіонального варіанту загальноеллінського. Розглядаються специфічні елементи місцевої дієти. Судячи з наявних даних, мешканці Нижнього Побужжя споживали менше ячмінних каш і коржів, та більше – пшеничного хліба та пшоняних каш, аніж мешканці Балканської Греції. Ольвіополіти споживали менше зернобобових, натомість набагато більше м’яса, аніж жителі метрополії. Важливою складовою місцевої дієти були страви з цінних видів риб, таких як осетрові, соми, судаки тощо, які майже не зустрічались у басейні Егейського моря. І лише у сегменті алкогольних напоїв ольвійська дієта нічим особливим не відрізнялася від середземноморської. Ольвійська кухня, як складова культури повсякдення, була додатковим підтвердженням гнучкості і пластичності античної культури, здатної успішно пристосовуватись до нових географічних та культурних умов. uk_UA
dc.description.abstract The article deals with the cuisine of Olbia, as а regional variant of Ancient Greek cuisine. The author analyzes the particular elements of local diet. Based on available data, the Olbians consumed less barley porridge and cakes and more – wheat bread and millet porridge than the people of the Balkan Greece. The people of Olbia ate less legumes but much more meat than their Mediterranean counterparts. Te significant part of local diet were valuable fish such as sturgeons, catfish, perch, etc., not common in the Aegean Sea basin. And only in the segment of alcohol drinks Olbian diet has no difference from that of Mediterranean. Olbian cuisine as part of everyday life culture is an additional proof of the flexibility and plasticity of Ancient Greek culture that successfully adapted to new environmental and cultural conditions. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Інституту історії України НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Соціум. Альманах соціальної історії
dc.subject Історія повсякдення uk_UA
dc.title Харчування ольвіополітів: традиції Середземномор’я і понтійська специфіка uk_UA
dc.title.alternative Diet of Olbians: ancient traditions and regional specificity uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 641(477.7)”652”


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис