Методами малокутового розсіювання рентгенівських променів і сорбції азоту при температурі –196 °С досліджено структуру нанопористого вуглецю, отриманого карбонізацією рослинної сировини, та вплив на дану структуру хімічної та термічної активації. Показано, що вуглецевий матеріал, збагачений азотом при температурі 450 °C демонструє найбільшу питому площу поверхні 1340 м2/г. На основі наближення Гіньє розраховані функції розподілу нанопор f(Rg), за електронними радіусами інерції визначено середній розмір нанопор, який становить 0,9 нм.
Методами малоуглового рассеяния рентгеновских лучей и сорбции азота при температуре –196 °С исследованы структура нанопористого углерода, полученного карбонизацией растительного сырья и влияние на эту структуру химической и термической активации. Показано, что углеродный материал, обогащенный азотом при температуре 450 °C демонстрирует наибольшую удельную площадь поверхности 1340 м2/г. На основе приближения Гинье рассчитаны функции распределения нанопор f(Rg) по электронным радиусам инерции, определен средний размер нанопор, который равен 0,9 нм.
With the methods of small-angle X-ray scattering and nitrogen sorption under the temperature of –196 °С we have investigated structure of nanoporous carbon, which is got by carbonization of vegetable product. Also this way we have investigated influence of chemical and thermal activation to it. It is detected, that carbon material, that have been nitrogenized under the temperature of 450 °C indicates maximum specific surface 1340 m2/g. With the Guinier approximation there have been estimated functions for distribution of nanoporous by electron radius of inertia f(Rg), determined average dimensions on nanoporous, equal 0.9 nm.