Подано огляд результатів сучасних аналітичних і технологічних досліджень запасних білків зерна пшениці, виконаних у провідних лабораторіях світу. Висвітлено питання, пов’язані з механізмами біосинтезу запасних білків зерна, їх накопиченням у процесі розвитку й дозрівання зернівки, взаємодії білків та інших інгредієнтів зерна. Продемонстровано ефективність використання біотехнологічних методів у керуванні процесами біосинтезу білків зерна, поліпшення їх харчової цінності.
Представлен обзор результатов современных аналитических и технологических исследований, выполненных в ведущих лабораториях мира. Освещены вопросы, связанные с механизмами биосинтеза запасных белков зерна, их накоплением в процессе развития и созревания зерновки, взаимодействием белков и других ингредиентов зерна. Продемонстрирована эффективность использования биотехнологических методов в управлении процессами биосинтеза белков зерна, улучшения их пищевой ценности.
Recent analytical and technological research of wheat grain storage proteins are reviewed. Gluten proteins biosynthesis, their accumulation during grain development, proteins interaction with other grain compounds are discussed. Efficiency of biotechnology in regulation of seed proteins biosynthesis and protein nutrition quality improvement has demonstrated.