Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Влияние времени года и температурного режима на спектр белков тканей карася серебряного Carassius auratu

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Гулевский, А.К.
dc.contributor.author Релина, Л.И.
dc.contributor.author Погожих, Е.Г.
dc.date.accessioned 2014-06-29T06:54:46Z
dc.date.available 2014-06-29T06:54:46Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Влияние времени года и температурного режима на спектр белков тканей карася серебряного Carassius auratu / А.К. Гулевский, Л.И. Релина, Е.Г. Погожих // Гидробиологический журнал. — 2010. — Т. 46, № 3. — С. 79–85. — Бібліогр.: 14 назв. — рос. uk_UA
dc.identifier.issn 0375-8990
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/65579
dc.description.abstract Представлены данные SDS-электрофореза белков тканей карася серебряного Carassius auratus, выловленного в зимний, весенний и летний периоды, которого содержали при различной температуре. Установлено, что после содержания «зимних» рыб в течение двух недель при 5°С значительно уменьшается количество белка 205 кДа в красных мышцах и сердце и белка 172 кДав печени. В белых мышцах наблюдается незначительное снижение содержания белков 105 и 15 кДа у деакклимированных рыб. Белковый состав мозга карасей в условиях эксперимента практически не изменялся. Состав белков тканей «летних » и «зимних» карасей почти не отличается. Белковый спектр тканей С. auratus зависит не только от температуры содержания, но и от сезона года, поскольку у «весенних» рыб, несмотря на низкую температуру воды, только в красных мышцах обнаружен белок 205 кДа, характерный для «зимних» рыб. Спектры белков миокарда и печени не отличаются от спектров у «летних» рыб. Холодовая акклимация в течение двух недель летом не оказывала влияния на белковый состав тканей скелетных мышц, миокарда и печени. uk_UA
dc.description.abstract В роботі представлено дані SDS-електрофорезу білків тканин карася сріблястого Carassius auratus, якого було виловлено в зимовий, весняний та літній періоди і якого утримували при різній температурі. Встановлено, що після утримання «зимових» риб протягом двох тижнів при 5°С значно зменшується кількість білка 205 кДа в червоних мязах та серці і білка 172 кДа в печінці. У білих мязах спостерігається незначне зменшення вмісту білків 105 та 15 кДа у деаклімованих риб. Білковий склад мозку карасів в умовах експерименту практично не зазнавав змін. Склад білків тканин «літніх» і «зимових» карасів майже не відрізняється. Білковий спектр тканин С. auratus залежить не лише від температури утримання, а й від пори року, оскільки у «весняних» риб, незважаючи на низьку температуру води, тільки в червоних мязах виявлено білок 205 кДа, притаманний «зимовим» рибам. Спектри білків міокарду і печінки не відрізняються від спектрів у «літніх» риб. Холодова аклімація протягом двох тижнів влітку не впливала на білковий склад тканин скелетних мязів, міокарду і печінки. uk_UA
dc.description.abstract SDS-electrophoresis data on protein patterns of tissues of the goldfish Carassius auratus netted in winter, spring and summer and kept at different temperatures are presented. It has been ascertained that after keeping «winter» fish at 5°C for 2 weeks quantities of the protein 205 kD in red muscles and heart and the protein 172 kD in liver are significantly decreased. In white muscles a slight recline in contents of the proteins 105 and 45 kD was observed in the deacclimated fish. The protein composition of brain in the goldfish did not undergo virtual changes under the experimental conditions. Tissue protein patterns in the «summer» fish and «winter» ones did not differ. The tissue protein spectrums in C. auratus depend not only on keeping temperature, but also on a season, since in the «spring» fish despite low temperature of water there was only the protein 205 kD in red muscles peculiar to «winter» fish, and the protein patterns of myocardium and liver were not different from the ones in the «summer» fish. Cold acclimation for 2 weeks in summer did not affect protein compositions of skeletal muscle, myocardium and liver tissues. uk_UA
dc.language.iso ru uk_UA
dc.publisher Інститут гідробіології НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Гидробиологический журнал
dc.subject Экологическая физиология и биохимия водных животных uk_UA
dc.title Влияние времени года и температурного режима на спектр белков тканей карася серебряного Carassius auratu uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 577.112:597,554,3.044.084


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис