Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Использование высокоамилозного крахмала кукурузы в питательной среде для культивирования пыльников ячменя

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Белинская, Е.В.
dc.contributor.author Тымчук, С.М.
dc.contributor.author Дульнев, П.Г.
dc.contributor.author Деребизова, О.Ю.
dc.date.accessioned 2012-01-28T20:31:18Z
dc.date.available 2012-01-28T20:31:18Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier.citation Использование высокоамилозного крахмала кукурузы в питательной среде для культивирования пыльников ячменя / Е.В. Белинская, С.М. Тымчук, П.Г. Дульнев, О.Ю. Деребизова // Физиология и биохимия культурных растений. — 2009. — Т. 41, № 6. — С. 539-546. — Бібліогр.: 27 назв. — рос. uk_UA
dc.identifier.issn 0522-9310
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/30313
dc.description.abstract Изучены гелеобразующие свойства кукурузных крахмалов, выделенных из зерна линий-носителей мутантных аллелей генов структуры эндосперма — wx, su2, ae, контролирующих соотношение амилозы и амилопектина. Установлено, что крахмалы с повышенным содержанием амилозы (мутации ае, su2) по сравнению с крахмалом обычного типа образуют гели с улучшенными структурно-механическими свойствами. Показано, что замена агар-агара ае-крахмалом положительно влияет на эмбриоидогенез и регенерацию растений в культуре in vitro пыльников ярового ячменя. uk_UA
dc.description.abstract Досліджено гелеутворювальні властивості кукурудзяних крохмалів, виділених із зерна ліній-носіїв мутантних алелів генів структури ендосперму — wx, su2, ae, які контролюють співвідношення амілози й амілопектину. Встановлено, що крохмалі з підвищеним вмістом амілози (мутації ае, su2) порівняно з крохмалем звичайного типу утворюють гелі з поліпшеними структурно-механічними властивостями. Показано, що заміна агар-агару на ае-крохмаль позитивно впливає на ембріоїдогенез і регенерацію рослин у культурі in vitro пиляків ярого ячменю. uk_UA
dc.description.abstract Gelatinization abilities of corn starches from the grain of lines possessing mutant allels of endosperm structure genes — wx, su2 and ae — controlling the ratio of amylose and amylopectin were investigated in connection with their application in nutrient medium composition. Production of gels with improved structural and mechanical characteristics by the starches with high amylose content (mutations ае and su2) in comparison with a starch of normal type was revealed. It has been shown that substitution of agar by ae-starch had a positive effect on embryoidogenesis and plant regeneration in barley anther culture in vitro. uk_UA
dc.language.iso ru uk_UA
dc.publisher Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Физиология и биохимия культурных растений
dc.title Использование высокоамилозного крахмала кукурузы в питательной среде для культивирования пыльников ячменя uk_UA
dc.title.alternative Використання високоамiлозного крохмалю кукурудзи у поживному середовищi для культивування пилякiв ячменю uk_UA
dc.title.alternative Application of corn starch with high amylose content in nutrient medium for barley anther culture in vitro uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 633.16:575.224.234


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис