Изучены гелеобразующие свойства кукурузных крахмалов, выделенных из зерна линий-носителей мутантных аллелей генов структуры эндосперма — wx, su2, ae, контролирующих соотношение амилозы и амилопектина. Установлено, что крахмалы с повышенным содержанием амилозы (мутации ае, su2) по сравнению с крахмалом обычного типа образуют гели с улучшенными структурно-механическими свойствами. Показано, что замена агар-агара ае-крахмалом положительно влияет на эмбриоидогенез и регенерацию растений в культуре in vitro пыльников ярового ячменя.
Досліджено гелеутворювальні властивості кукурудзяних крохмалів, виділених із зерна ліній-носіїв мутантних алелів генів структури ендосперму — wx, su2, ae, які контролюють співвідношення амілози й амілопектину. Встановлено, що крохмалі з підвищеним вмістом амілози (мутації ае, su2) порівняно з крохмалем звичайного типу утворюють гелі з поліпшеними структурно-механічними властивостями. Показано, що заміна агар-агару на ае-крохмаль позитивно впливає на ембріоїдогенез і регенерацію рослин у культурі in vitro пиляків ярого ячменю.
Gelatinization abilities of corn starches from the grain of lines possessing mutant allels of endosperm structure genes — wx, su2 and ae — controlling the ratio of amylose and amylopectin were investigated in connection with their application in nutrient medium composition. Production of gels with improved structural and mechanical characteristics by the starches with high amylose content (mutations ае and su2) in comparison with a starch of normal type was revealed. It has been shown that substitution of agar by ae-starch had a positive effect on embryoidogenesis and plant regeneration in barley anther culture in vitro.