Статтю присвячено моделюванню процесу розбирання мисливської здобичі на Амвросіївському кістковищі на основі аналізу свідоцтв утилізації і залучення етнографічних та експериментальних даних.
Статья посвящена реконструкции процесса разделки охотничьей добычи на Амвросиевском костище бизонов. В основу создания модели утилизации положен анализ коллекций костей из раскопок 1980—1990-х годов со следами резанья кремневыми орудиями, следами древних изломов, структурных особенностей культурного слоя. Его дополняют данные об экспериментальной разделке бизонов, а также этнографические наблюдения за обработкой добычи американскими индейцами — охотниками на бизонов. Установлено, что утилизация охотничьей добычи в Амвросиевке начиналась непосредственно на месте забоя бизонов и проходила в два этапа; первичная разделка заключалась в свежевании и сегментации туш, вторичная — в более дробном их расчленении и срезании мяса. Оба этапа сопровождались извлечением костного мозга. Мясные части туш относили на стоянку, где и происходил основной процесс потребления.
The article is dedicated to the reconstruction of the process of butchering the hunting bag on the Amvrosievka bone bed of bison. The creation of the utilization model is based on the analysis of the sets of bones from the excavations of 1980–1990 with the traces of cutting with flint implements, ancient cracks, and the structural peculiarities of the cultural layer. It is supplemented with the data of the experimental butchering of the bison and with the ethnographic observations of the process of butchering the bag by the American Indian — bison hunters. It is established that the utilization of the hunting bag on the Amvrosievka site started directly at the place of the slaughter of bison and went through two stages. The primary butchering consisted of skinning and segmentation of carcasses; the secondary butchering included a thorough subdivision of the carcasses and cutting meat. Both stages were followed by marrow extraction. The parts of the meat were carried to the base camp, where the main process of consumption went on.