Показано можливість формування на поверхні скла прищеплених температурочутливих наношарів полі(ω-етилтриетиленгліколь-α-метакрилату). Їх структуру та температурочутливі властивості досліджено методами еліпсометрії та визначення контактних кутів змочування. Встановлено, що отримані наношари практично не адсорбують білки з водного розчину в температурному інтервалі 20—32 °С.
Показана возможность формирования на поверхности стекла привитых температурочувствительных нанослоев поли(ω-этилтриэтиленгликоль-α-метакрилата). Их структура и температурочувствительные свойства исследованы методами эллипсометрии и определения контактных углов смачивания. Установлено, что полученные нанослои практически не адсорбируют белки из водных растворов в температурном интервале 20—32 °С.
In the present work we modified a peroxide glass surface with grafted macromolecules of the poly(ethyl ether triethylene oxide methacrylate). As result on the glass surface has been formed grafted nanolayer determined thick and structure. The structure and temperature sensitive properties of the obtained nanolayers have been investigated using ellipsometry and wetting methods. We have determined that obtained nanolayer really don’t adsorb proteins from aquatic solution at different temperatures.