Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Молекулярно-генетична ідентифікація поліморфізму генів Wx у гібридах м'якої пшениці за допомогою мультиплексних полімеразних ланцюгових реакцій

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Моргун, Б.В.
dc.contributor.author Степаненко, О.В.
dc.contributor.author Степаненко, А.І.
dc.contributor.author Рибалка, О.І.
dc.date.accessioned 2019-10-05T12:13:06Z
dc.date.available 2019-10-05T12:13:06Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Молекулярно-генетична ідентифікація поліморфізму генів Wx у гібридах м'якої пшениці за допомогою мультиплексних полімеразних ланцюгових реакцій / Б.В. Моргун, О.В. Степаненко, А.І. Степаненко, О.І. Рибалка // Физиология растений и генетика. — 2015. — Т. 47, № 1. — С. 25-35. — Бібліогр.: 16 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 2308-7099
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/159480
dc.description.abstract Однією з важливих характеристик, що визначає властивості пшеничного борошна, є співвідношення амілози й амілопектину в крохмалі зернівки. В результаті дослідження розроблено молекулярні маркерні системи для визначення алелів генів Wx-A1, Wx-B1, Wx-D1, відповідальних за синтез амілози, на основі мультиплексних полімеразних ланцюгових реакцій (ПЛР). Проаналізовано статистично достатню вибірку зі 154 гібридних ліній для виявлення усіх комбінацій генів ваксі. Згідно з отриманими даними, 16 зразків виявилися гетерозиготними, решта 138 — гомозиготними. Серед досліджених зразків знайдено усі комбінації генів Wx. uk_UA
dc.description.abstract Одной из важных характеристик, определяющих свойства пшеничной муки, является соотношение амилозы и амилопектина в крахмале зерновки. В результате исследования разработаны молекулярные маркерные системы для определения аллелей генов Wx-A1, Wx-B1, Wx-D1, ответственных за синтез амилозы, на основе мультиплексных полимеразных цепных реакций (ПЦР). Проанализирована статистически достаточная выборка из 154 гибридных линий для обнаружения всех комбинаций генов Wx. Согласно полученным данным, 16 образцов оказались гетерозиготными, остальные 138 — гомозиготными. Среди исследованных образцов найдены все комбинации генов Wx. uk_UA
dc.description.abstract In starch grains the ratio of amylose to amylopectin is one of the important characteristics that determine the properties of wheat flour. In this study we developed molecular marker systems basing on multiplex polymerase chain reactions (PCR) to determine alleles of genes Wx-A1, Wx-B1, Wx-D1 responsible for amylose synthesis. Statistically adequate sample of 154 hybrid lines were analyzed for presence of all combinations of Wx genes. As a result 16 samples were heterozygous and other 138 samples were homozygous. All possible combinations of Wx genes were found among the analyzed hybrids. uk_UA
dc.description.sponsorship Роботу профінансовано за проектом № II-2-12 Національної академії наук України. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Физиология растений и генетика
dc.title Молекулярно-генетична ідентифікація поліморфізму генів Wx у гібридах м'якої пшениці за допомогою мультиплексних полімеразних ланцюгових реакцій uk_UA
dc.title.alternative Молекулярно-генетическая идентификация полиморфизма генов Wx в гибридах мягкой пшеницы с помощью мультиплексных полимеразных цепных реакций uk_UA
dc.title.alternative Molecular-genetic identification of Wx genes polymorphism in wheat hybrids by multiplex polymerase chain reactions uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 601.4:577.21:582.542.11:633.111+581.134+575.113+575.222.7


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис