Однією з важливих характеристик, що визначає властивості пшеничного борошна, є співвідношення амілози й амілопектину в крохмалі зернівки. В результаті дослідження розроблено молекулярні маркерні системи для визначення алелів генів Wx-A1, Wx-B1, Wx-D1, відповідальних за синтез амілози, на основі мультиплексних полімеразних ланцюгових реакцій (ПЛР). Проаналізовано статистично достатню вибірку зі 154 гібридних ліній для виявлення усіх комбінацій генів ваксі. Згідно з отриманими даними, 16 зразків виявилися гетерозиготними, решта 138 — гомозиготними. Серед досліджених зразків знайдено усі комбінації генів Wx.
Одной из важных характеристик, определяющих свойства пшеничной муки, является соотношение амилозы и амилопектина в крахмале зерновки. В результате исследования разработаны молекулярные маркерные системы для определения аллелей генов Wx-A1, Wx-B1, Wx-D1, ответственных за синтез амилозы, на основе мультиплексных полимеразных цепных реакций (ПЦР). Проанализирована статистически достаточная выборка из 154 гибридных линий для обнаружения всех комбинаций генов Wx. Согласно полученным данным, 16 образцов оказались гетерозиготными, остальные 138 — гомозиготными. Среди исследованных образцов найдены все комбинации генов Wx.
In starch grains the ratio of amylose to amylopectin is one of the important characteristics that determine the properties of wheat flour. In this study we developed molecular marker systems basing on multiplex polymerase chain reactions (PCR) to determine alleles of genes Wx-A1, Wx-B1, Wx-D1 responsible for amylose synthesis. Statistically adequate sample of 154 hybrid lines were analyzed for presence of all combinations of Wx genes. As a result 16 samples were heterozygous and other 138 samples were homozygous. All possible combinations of Wx genes were found among the analyzed hybrids.