Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Вплив умов зберігання фільтратів бульйонних культур пробіотиків на їхню протимікробну активність

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Ісаєнко, О.Ю.
dc.contributor.author Книш, О.В.
dc.contributor.author Бабич, Є.М.
dc.contributor.author Компанієць, А.М.
dc.contributor.author Осецький, О.І.
dc.contributor.author Полянська, В.П.
dc.contributor.author Зачепило, С.В.
dc.date.accessioned 2018-06-18T19:51:07Z
dc.date.available 2018-06-18T19:51:07Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation Вплив умов зберігання фільтратів бульйонних культур пробіотиків на їхню протимікробну активність / О.Ю. Ісаєнко, О.В.Книш, Є.М. Бабич, А.М. Компанієць, О.І. Осецький, В.П. Полянська, С.В. Зачепило // Проблемы криобиологии и криомедицины. — 2017. — Т. 27, № 4. — С. 311–321. — Бібліогр.: 27 назв. — укр., англ. uk_UA
dc.identifier.issn 0233-7673
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/138380
dc.description.abstract На сьогодні єдина ефективна технологія тривалого зберігання метаболіт-вмісних продуктів мікробного походження остаточно не розроблена. Інформація щодо переваг та доцільності застосування того чи того методу зберігання таких продуктів у наукових літературних джерелах відсутня. Визначення оптимальних умов дозволить уникати втрати біологічної активності метаболітів під час зберігання як на етапах наукових досліджень, так і на виробництві. У роботі отримували метаболіти шляхом відділення від продуцентів за допомогою центрифугування та фільтрації після культивування пробіотиків у рідкому поживному середовищі. Досліджено протимікробну активність фільтратів культуральних рідин пробіотиків із різними посівними дозами одразу після отримання та зберігання протягом 60 діб у рідкому стані за температури (4 ± 1)°С, у замороженому стані при (–23 ± 1)°С та в ліофілізованому стані за гіпотермічних умов ((4 ± 1)°С). Встановлено, що зберігання фільтратів бульйонних культур пробіотиків у вищезазначених умовах не призводить до суттєвого зниження їхньої протимікробної активності. Отримані результати можуть бути використані під час створення комерційних препаратів метабіотиків. uk_UA
dc.description.abstract На сегодняшний день единственная эффективная технология длительного хранения метаболит-содержащих продуктов микробного происхождения окончательно не разработана. Информация о преимуществах и целесообразности применения того или иного метода хранения таких продуктов в научных литературных источниках отсутствует. Определение оптимальных условий хранения позволит избежать потери биологической активности метаболитов при хранении как на этапах научных исследований, так и на производстве. В работе получали метаболиты путем отделения от продуцентов с помощью центрифугирования и фильтрации после культивирования пробиотиков в жидкой питательной среде. Исследовали противомикробную активность фильтратов культуральных жидкостей пробиотиков с разными посевными дозами сразу после получения и хранения в течение 60 суток в жидком состоянии при температуре (4 ± 1)°С, в замороженном состоянии при (–23 ± 1)°С и в лиофилизированном состоянии в условиях гипотермии ((4 ± 1)°С). Установлено, что хранение фильтратов бульонных культур пробиотиков в вышеупомянутых условиях не приводит к существенному снижению или потере проти- вомикробной активности продуктов их метаболизма. Полученные результаты могут быть использованы при создании коммерческих препаратов метабиотиков. uk_UA
dc.description.abstract Nowadays there is no standard efficient technology for long-term storage of metabolite-containing products of microbial origin as well as no data about the advantages and expediency of using one or another method of storage for these products. Determining the optimal storage conditions will prevent the loss of biological activity of metabolites during storage both for scientific research and production. Metabolites were obtained by isolation from the producers by means of centrifugation and filtration after culturing probiotics in a liquid nutrient medium. We studied antimicrobial activity of filtrates of probiotic culture liquids with various inoculation doses right after obtaining and storage for 60 days in liquid, frozen and frozen-dried state at (4 ± 1)°C, (–23 ± 1)°C and under hypothermic conditions (4 ± 1)°C, respectively. The storage of probiotic broth culture filtrates under the mentioned above conditions did not result in a significant reduction of their antimicrobial activity. The obtained results can be used when developing commercial metabiotics. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Проблемы криобиологии и криомедицины
dc.subject Теоретическая и экспериментальная криобиология uk_UA
dc.title Вплив умов зберігання фільтратів бульйонних культур пробіотиків на їхню протимікробну активність uk_UA
dc.title.alternative Influence of Storage of Probiotic Broth Culture Filtrates on Their Antimicrobial Activity uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 577.18.03/04:615.372


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис