Проанализирована роль избытка пальмитиновой жирной кислоты в развитии гиперлипопротеинемии, высокого содержания спирта холестерина в липопротеинах низкой плотности, патогенезе атеросклероза и формировании атероматоза интимы артерий. Подчеркнута необходимость устранения афизиологичного большого содержания в пище пальмитиновой кислоты. Результаты исследования могут бать использованы при формировании биологических основ профилактики сердечно−сосудистых заболеваний.
Проаналізовано роль надлишку пальмітинової жирної кислоти у розвитку гіперліпопротеїнемії, підвищеного вмісту спирту холестерину в ліпопротеїнах низької щільності, патогенезі атеросклерозу і формуванні атероматозу інтими артерій. Підкреслено необхідність усунення афізиологічно великого вмісту в їжі пальмітинової кислоти. Результати дослідження можуть бути використані під час формування біологічних засад профілактики серцево−судинних захворювань.
The role of excessive palmitic fatty acid in the development of hyperlipoproteinemia, high cholesterol alcohol in low density lipoproteins, the pathogenesis of atherosclerosis and intimal atheromatosis formation were analyzed. The necessity to eliminate aphysiologically high content of palmitic acid in the diet was emphasized. The results can be used in the formation of the biological basis of cardiovascular diseases prevention.