Аналізуються реалістичні та ритуально-світоглядні вимоги, обмеження та приписи, які стосуються жінки-господині
як основного виконавця процесу хлібопечення в традиційній українській родині. Автор доходить висновку, що вони
покликані, передовсім, для забезпечення випікання хліба,
придатного до вжитку як з реальної, так і з ритуальної точки зору, шляхом обмеження, нівелювання чи регламентації
можливого негативного впливу з боку жінки-хлібопекарки.
З іншого боку, комплекс вказаних приписів оберігав господиню від надмірних перевантажень, які могли бути спричинені роботою з випіканням хліба, та могли негативно вплинути на її здоров’я. Крім того, розглядаються випадки заміни основного виконавця акту хлібопечення: їх види, причини та сприйняття у народній свідомості.
The paper has dealt with some realistic and ritual-worldview
requests concerning the figure of master-lady as a main breadbacker
in the traditional Ukrainian family. Author has launched
his conclusion that mentioned requests were loaded with task to
guarantee the backing of quality bread good enough for eating
and suitable in ritual needs by means of limiting the possible
negative influence of woman energies. On another hand, the
complex of requests had to save the bread-backing women from
the exhaustion caused the hard work on backing. In addition
the author has considered some various ways for replacement of
the bread-backing woman.
Данная статья посвящена анализу естественных и
ритуально-мировоззренческих требований, ограничений и
предписаний, относящихся к женщине-хозяйке как к
основному исполнителю процесса хлебопечения в традиционной украинской семье. Автор приходит к заключению о
том, что эти требования имели целью, прежде всего, обеспечение выпекания хлеба, приемлемого как с потребительской, так и ритуальной точек зрения; необходимое качество хлеба достигалось, в частности путем ограничения,
нивелирования или регламентации возможного отрицательного влияния со стороны занятой этой работой женщины. С другой стороны, комплекс указанных предписаний оберегал хозяйку от чрезмерных нагрузок, которые
могли возникать как следствие работы по выпечке хлеба, и
негативно влиять на состояние ее здоровья.