Проведен анализ обеспеченности теплом, светом и влагой возделывания пожнивного
гороха на территории Украины в условиях изменения климата. В результате расчетов была получена
информация по агроклиматическим условиям формирования четырех агроэкологических категорий
урожайности для средних многолетних данных (2005 – 2011гг.) и для основанного на сценарном
изменении климата периода 2011 – 2030 гг. По результатам расчетов были определены районы
биологически возможного и экономически оправданного выращивания гороха на территории Украины.
Проведено аналіз забезпечення теплом, світлом та вологою вирощування пожнивного гороху
на території України в умовах зміни клімату. В результаті розрахунків була отримана інформація по
агрокліматичним умовам формування чотирьох агроекологічних категорій урожайності для середніх
багаторічних даних ( 2005 – 2011 рр. ) та для основаного на сценарній зміні клімату періоду 2011 – 2030
гг. За результатами розрахунків були визначені райони біологічно можливого та економічно
виправданого вирощування пожнивного гороху на території України.
The analysis of the heat, light and moisture provision of crop cultivation of peas in the territory of
Ukraine in the conditions of climate change were made. The calculations had received information on agroclimatic
conditions of the four categories of agro-ecological productivityformation: potentialyield,
meteorologically possible yield, indeed possible yield, yield in production for the average long-term data (2005 -
2011) and based on the scenario climate change, the period 2011 - 2030. To assess changes in agroclimatic
resources for possible climate change scenarios were used climate in Ukraine - A1B scenario, the regional
climate model MPI-M-REMO. For all administrative regions of Ukraine were made calculations using a basic
agroclimatic model of efficiency of agricultural crop of A.N. Polevoy. This model uses the concept of H.G.
Tooming of potential and really possible yields. Potential yield (PY) is a yield, which provided energy advent of
photosynthetically active radiation (PAR) at the optimum values of climatic factors, and meteorologically
possible yield (MPY) - yield, yield potential is determined and limiting the influence of climatic factors regime
during the growing season. When forming really possible yield (RPY) its level is limited to the level of natural
fertility. Level of production yield is limited by the level of farming. The calculation of these characteristics is the
basis of this model, focused on the assessment of productivity of agro-climatic resources in relation to the
cultivation of peas, and to evaluate changes in plant productivity at possible climate changes.
On the basis of these calculations the areas of biologically possible and economically viable cultivation of peas
in the territory of Ukraine were identified.