Масс-спектрометрическим методом исследованы процессы деинтеркаляции водорода в интеркаляционных нанофазах на основе слоистых наноструктур 2H-WS₂ и 2H-MoS₂. Установлено, что при деинтеркаляции интеркаляционных нанофаз HxWS₂ (0 < x ≤ 1,55), HxMoS₂ (0 < x ≤ 0,45) водород
выделяется в молекулярном виде (H₂) в интервалах температур 500—1420
К, 700—1420 К, соответственно. Показано, что разупорядоченность слоистых интеркалированных наноструктур HхWS₂ и HхМоS₂ существенно
влияет на характеристики процесса деинтеркаляции водорода. Процессы
интеркаляции—деинтеркаляции водородом в интеркаляционных нанофазах на основе слоистых наноструктур 2H-WS₂ и 2Н-MoS₂ являются термодинамически обратимыми.
Мас-спектрометричною методою досліджено процеси деінтеркаляції водню
в інтеркаляційних нанофазах на основі шаруватих наноструктур 2H-WS₂ і
2H-MoS₂. Встановлено, що при деінтеркаляції інтеркаляційних нанофаз
HxWS₂ (0 < х ≤ 1,55), HxMoS₂ (0 < х ≤ 0,45) водень виділяється в молекулярному вигляді (H₂) в інтервалах температур 500—1420 К, 700—1420 К, відповідно. Показано, що розупорядкування шаруватих інтеркальованих наноструктур HхWS₂ і HхМоS₂ суттєво впливає на характеристики процесу деінтеркаляції водню. Процеси інтеркаляції—деінтеркаляції воднем в інтеркаляційних нанофазах на основі шаруватих наноструктур 2H-WS₂ і 2H-MoS₂ є термодинамічно оборотні.
The processes of hydrogen deintercalation in intercalated nanophases based
on layered 2H-WS₂ and 2H-MoS₂ nanostructures are investigated by massspectrometry
method. As revealed, at deintercalation of intercalated HxWS₂ (0 < х ≤ 1.55), HxMoS₂ (0 < х ≤ 0.45) nanophases, hydrogen is released in a
molecular state (H₂) in temperature intervals of 500—1420 K, 700—1420 K,
respectively. As shown, the disordering of layered intercalated HхWS₂ and
HхМоS₂ nanostructures essentially influences on characteristics of hydrogen
deintercalation process. Hydrogen intercalation—deintercalation processes in
intercalated nanophases based on layered 2H-WS₂ and 2H-MoS₂ nanostructures
are thermodynamically convertible.