Питання ідентичності гемодинамічних і метаболічних порушень у обстежених із нормальним, високим
нормальним артеріальним тиском (АТ ) і пацієнтів із артеріальною гіпертензією (АГ) першого ступеня до
кінця не з’ясоване.
Обстежено 86 хворих із АГ першого ступеня (перша група), 49 – із високим нормальним АТ (друга
група) і 65 осіб із нормальним АТ (третя група). Із усіма обстеженими було проведено анкетування, усім
зроблено добове моніторування АТ , ехокардіографію, ультразвукове дослідження сонних артерій і тест
толерантності до глюкози.
У першій і другій групі частіше, ніж у третій виявлявся спадковий характер АГ, а також схильність до
підвищеного споживання солі. Переїдання і незадоволеність професійною діяльністю були характерними
рисами хворих першої групи. Добові індекси АТ були нижче у пацієнтів з АГ першого ступеня, ніж у двох
інших групах. Варіабельність АТ була меншою в третій групі порівняно з двома іншими. Індекс маси
міокарда лівого шлуночка був більшим у хворих із АГ першого ступеня. Товщина комплексу інтима/медіа
була вищою в першій і другій групі у порівнянні з третьою. Рівень інсуліну натще та через 1 і 2 години
після навантаження глюкозою був істотно більшим у першій і другій групі. Вміст глюкози крові через 1
годину після її перорального прийому виявився вищим у хворих із АГ першого ступеня, ніж у двох інших
групах. Вміст холестерину, тригліцеридів і сечової кислоти у хворих першої групи перевищував аналогічні
показники у обстежених третьої групи.
У обстежених із високим нормальним АТ відзначається баланс провокуючих факторів і компенсаторно-
пристосувальних механізмів. При розвитку АГ першого ступеня цей баланс зміщується в бік зростання
факторів серцево-судинного ризику.
Question about identity of metabolic and hemodynamic disorders in subjects with normal, high normal
blood pressure (BP) and first grade arterial hypertension (AH) is still under debate.
86 patients with first grade AH (first group), 49 – with high normal (second group) and 65 – with normal BP
(third group) were examined. Questioning, BP daily monitoring, echocardiography and carotid artery ultrasound
were performed. Glucose tolerance test was done.
There were more obvious heredity and higher salt consumption in first and second then in third groups.
Professional satisfaction was lower and overeating was higher in first group compare to others. Daily BP indices
were lower in patients with first grade AH then in two other groups. BP variability was significantly less in third
then in second and first groups. Left ventricular mass index was higher in patients with first grade AH. Intimamedia
thickness was higher in patients from first and second groups then in the third one. Insulin levels before
and one and two hours after meal were more in the first and second groups. Plasma glucose in one hour after
glucose load was higher in patients with first grade AH then in other groups. Common cholesterol, triglycerides,
uric acid level were more in first group compare to the third one.
In subjects with high normal BP there are balance between provoking factors and compensatory-adaptive
mechanisms. In patients with first grade AH this balance shifts to elevation of cardio-vascular risk factors.