У роботі досліджені питання формування механізму конкурентоспроможності підприємств на прикладі харчових і переробних підприємств агропромислового комплексу. Розглянуто можливість застосування спрощеного методу оцінки конкурентоспроможності підприємства з урахуванням як всіх якісних показників, що відображають ефективність виробництва, так і попиту на продукцію, що виробляється, на основі індексного методу абсолютного рівня її якості – умовного індексу якості. Акцентовано увагу на основні методичні підходи визначення сучасного стану і алгоритм оцінки зростання та забезпечення відповідного рівня конкурентоспроможності підприємства на ринку.
In this work investigated the question of the competitiveness of the processing enterprises of the agroindustrial complex. The possibility to use the simplified method for estimation competitiveness with regard to how all the quality indicators, reflecting the efficiency of production and the demand for the products produced, based on the index method of the absolute level of its quality – conditional index quality. Attention on basic methodological approaches the definition of the modern State and the algorithm estimates the growth and ensuring the appropriate level of competitiveness on the market.