Визначено розподіл швидкості охолодження в суспензії мікроорганізмів S. cеrevisiae у фізіологічному розчині при її заморожуванні в контейнерах циліндричної форми різного розміру (10, 20 і 30 мм) зі швидкістю 1, 5 і 10°С/хв. Показано, що клітини, розташовані у різних точках зразка, на етапі кристалізації суспензії клітин охолоджуються з істотно різними режимними параметрами. Це приводить до зменшення збереженості біооб’єкта у міру збільшення розміру зразка і швидкості охолодження. Встановлено аналітичний вираз, що апроксимує поле температур суспензії S. cerevisiae у фізіологічному розчині на етапі кристалізації в циліндричному контейнері в залежності від його діаметра і швидкості охолодження зовнішньої поверхні контейнера.
Определено распределение скорости охлаждения в суспензии микроорганизмов S. cеrevisiae в физиологическом растворе при ее замораживании в контейнерах цилиндрической формы разного размера (10, 20 и 30 мм) со скоростью 1, 5 и 10°С/мин. Показано, что клетки, находящиеся в разных точках образца, на этапе кристаллизации суспензии клеток охлаждаются при существенно разных режимных параметрах. Это приводит к уменьшению сохранности биообъекта по мере увеличения размера образца и скорости охлаждения. Установлено аналитическое выражение, которое аппроксимирует поле температур суспензии S. cerevisiae в физиологическом растворе на этапе кристаллизации в цилиндрическом контейнере в зависимости от его диаметра и скорости охлаждения внешней поверхности контейнера.
The distribution of cooling rates in S. cerevisiae microorganism suspension in physiological solution under its freezing in cylinder containers with different diameters (10, 20 and 30 mm) with 1, 5 and 10°C/min rates has been determined. Cells, being in different sample’s points at the stage of cell suspension crystallisation, are shown as cooled under very different regimen parameters. This results in a decrease of bioobject’s integrity with the augmentation of samples’ size and cooling rate. There has been established the analytic expression, approximating the temperature field of S. cerevisiae suspension in physiological solution at crystallisation stage in cylinder container, depending on its diameter and cooling rate of container external surface.