Использование ПЦР-анализа с праймерами к Wx-локусам генома T. aestivum L. позволило провести контролированный отбор генотипов с нуль-аллелями Wx-генов при создании форм мягкой пшеницы с крахмалом амилопектинового типа. Микросателлитный анализ отобранных индивидуальных растений, являющихся носителями трех нуль-аллелей по Wx-генам (Wx-A1b, Wx-B1b, WxD1b), и кластерный анализ (UPGMA) позволили в совокупности выделить четыре генотипа, наиболее близкородственных материнской форме – сорту Куяльник.
Використання ПЛР-аналізу з праймерами до Wx-локусів геному T. aestivum L. дозволило провадити контрольований добір генотипів з нуль-алелями Wx-генів при створенні форм м’якої пшениці з крохмалем амілопектинового типу. Мікросателітний аналіз добраних індивідуальних рослин, що є носіями трьох нуль-алелів Wx-генів (Wx-A1b, Wx-B1b, WxD1b), та кластерний аналіз (UPGMA) дозволили у сукупності виділити чотири генотипи, найбільш генетично наближені до материнської форми – сорту Куяльник.
PCR-analysis with primers to Wx-loci of T. aestivum L. genome lets us run the controlled selection of genotypes with null-alleles of Wx-genes while creating bread wheat lines with amylopectin type of starch. Microsatellite analysis of selected individual plants which were the carries of three null-alleles of Wx-genes (Wx-A1b, Wx-B1b, Wx-D1b) and the cluster analysis in the complex allowed us to pick out four genotypes, which were very close related genetically to the parent form variety Kuyalnik.