Проаналізовано дані чотирирічного дрібноділянкового досліду стосовно динаміки вмісту в рослинах озимої пшениці двох класів сумісних осмотично активних сполук — вільного проліну і редукуючих цукрів — протягом осінньо-зимового періоду. Між дослідженими показниками виявлено середню позитивну кореляцію, яка пояснюється переважною односпрямованістю їх змін протягом зимівлі. Встановлено, що кореляція між вмістом редукуючих цукрів і часткою сухої речовини у рослинах залежить від метеорологічних умов року і може варіювати від сильної до середньої. Кореляційна залежність між вмістом проліну і часткою сухої речовини — середня або слабка, що підтверджує висновок про накопичення цієї амінокислоти у результаті прямого впливу морозів на рослини.
Проанализированы данные четырехлетнего мелкоделяночного опыта о динамике содержания в растениях озимой пшеницы двух классов совместимых осмотически активных соединений — свободного пролина и редуцирующих сахаров — на протяжении осенне-зимнего периода. Между исследованными показателями выявлена средняя положительная корреляция, которая объясняется преобладающей однонаправленностью их изменений в течение зимовки. Установлено, что корреляция между содержанием редуцирующих сахаров и долей сухого вещества в растениях зависит от метеорологических условий года и может варьировать от сильной до средней. Корреляционная зависимость между содержанием пролина и долей сухого вещества — средняя или слабая, что подтверждает вывод о накоплении этой аминокислоты в результате прямого влияния морозов на растения.
The data of four-year small plot field experiment on dynamics of content of two classes of compatible osmolytes, namely free proline and reducing sugars, during fall-winter period were analyzed. Medium positive correlation between mentioned indices was found. This correlation was determined by prevailing unidirectionality of their changes during wintering. It was found that correlation between the content of reducing sugars and the dry weight ratio in plants depends on meteorological conditions, and can range from strong to moderate. A correlation relationship between the proline content and the dry weight ratio ranged from moderate to weak, which confirms the conclusion about the accumulation of this amino acid as a result of the direct influence of frost on plants.