Вивчено ефективність застосування мутагенних чинників в індукуванні господарсько-цінних мікромутацій озимої пшениці. Встановлено, що за допомогою мутагенних чинників можна поліпшувати сорти озимої пшениці шляхом індукування мікромутацій, які підвищують продуктивність, морозо- та зимостійкість, вміст білка в зерні порівняно з вихідними сортами. Показано, що практично кожна із вивчених ліній з мікромутаціями має власний механізм досягнення високого рівня продуктивності. В індукуванні господарсько-цінних мікромутацій найефективнішими є помірні й низькі дози та концентрації фізичних і хімічних мутагенних чинників.
Изучена эффективность использования мутагенных факторов в индукции хозяйственноценных микромутаций озимой пшеницы. Установлено, что использование мутагенных факторов с целью улучшения сортов озимой пшеницы дает возможность индуцировать микромутации, которые повышают продуктивность, морозо- и зимостойкость, а также содержание белка в зерне по сравнению с исходными сортами. Показано, что практически каждая из изученных линий с микромутациями имеет собственный механизм достижения высокого уровня продуктивности. В индукции хозяйственно-ценных микромутаций наиболее эффективны умеренные и низкие дозы и концентрации физических и химических мутагенных факторов.
Effectiveness of mutagenic factors in induction of the economicaly valuable winter wheat micromutations was studied. Use of mutagenic factors in order to improve the varieties of winter wheat allows to induce micromutations that increased agricultural productivity, frost and winter resistance, as well as protein content in the grain in comparison to the original varieties. It was shown that practically each of the studied lines with micromutations has its mechanism to achieve a high level of productivity. In induction of economicaly valuable micromutations the most effective are the moderate and low doses of physical and chemical mutagenic factors.