В умовах польового досліду вивчали вплив пероксиду водню на активність супероксиддисмутази, каталази, розвиток процесів пероксидного окиснення ліпідів (ПОЛ), вміст фотосинтетичних пігментів і продуктивність сортів озимої пшениці різних екотипів (Поліська 90 — лісостепового, Скала — степового). Рослини обробляли у фазу кущіння. Встановлено, що за дії пероксиду водню через 24 год після обробки інтенсифікувалися процеси ПОЛ, знижувалась активність антиоксидантних ферментів у обох сортів. У фазу цвітіння активність антиоксидантних ферментів збільшувалась як у рослин сорту Поліська 90, так і Скала, що пригнічувало розвиток ПОЛ. Обробка рослин пероксидом водню сприяла формуванню загальної неспецифічної стійкості рослин, підвищенню зернової продуктивності досліджуваних сортів озимої пшениці.
В условиях полевого опыта исследовали влияние пероксида водорода на активность супероксиддисмутазы, каталазы, интенсивность процессов пероксидного окисления липидов (ПОЛ), содержание фотосинтетических пигментов и продуктивность сортов озимой пшеницы различных экотипов (Полесская 90 — лесостепного, Скала — степного). Растения обрабатывали в фазу кущения. Установлено, что под действием пероксида водорода через 24 ч после обработки интенсифицировались процессы ПОЛ, снижалась активность антиоксидантных ферментов у растений обоих сортов. В фазу цветения активность антиоксидантных ферментов увеличивалась как у растений сорта Полесская 90, так и Скала, что угнетало развитие ПОЛ. Обработка растений пероксидом водорода способствовала формированию общей неспецифической устойчивости растений, повышению зерновой продуктивности исследуемых сортов озимой пшеницы.
The influence of hydrogen peroxide on superoxide dismutase and catalase activity, lipid peroxidation, photosynthetic pigments content and grain productivity of winter wheat cultivars (Poliska 90 — forest steppe ecotype, Scala — steppe ecotype) under field experiment conditions was investigated. The plants were treated at fase of tillering. It was found, that lipid peroxidation process intensity was increased after hydrogen peroxide treatment (24 h exposition) in both cultivars. At the phase of flowering antioxidative enzymes activity was increased in these cultivars that retarded lipid peroxidation. Hydrogen peroxide treatment of plants enhanced grain productivity.