Представлены данные SDS-электрофореза белков тканей карася серебряного Carassius auratus, выловленного в зимний, весенний и летний периоды, которого содержали при различной температуре. Установлено, что после содержания «зимних» рыб в течение двух недель при 5°С значительно уменьшается количество белка 205 кДа в красных мышцах и сердце и белка 172 кДав печени. В белых мышцах наблюдается незначительное снижение содержания белков 105 и 15 кДа у деакклимированных рыб. Белковый состав мозга карасей в условиях эксперимента практически не изменялся. Состав белков тканей «летних » и «зимних» карасей почти не отличается. Белковый спектр тканей С. auratus зависит не только от температуры содержания, но и от сезона года, поскольку у «весенних» рыб, несмотря на низкую температуру воды, только в красных мышцах обнаружен белок 205 кДа, характерный для «зимних» рыб. Спектры белков миокарда и печени не отличаются от спектров у «летних» рыб. Холодовая акклимация в течение двух недель летом не оказывала влияния на белковый состав тканей скелетных мышц, миокарда и печени.
В роботі представлено дані SDS-електрофорезу білків тканин карася сріблястого Carassius auratus, якого було виловлено в зимовий, весняний та літній періоди і якого утримували при різній температурі. Встановлено, що після утримання «зимових» риб протягом двох тижнів при 5°С значно зменшується кількість білка 205 кДа в червоних мязах та серці і білка 172 кДа в печінці. У білих мязах спостерігається незначне зменшення вмісту білків 105 та 15 кДа у деаклімованих риб. Білковий склад мозку карасів в умовах експерименту практично не зазнавав змін. Склад білків тканин «літніх» і «зимових» карасів майже не відрізняється. Білковий спектр тканин С. auratus залежить не лише від температури утримання, а й від пори року, оскільки у «весняних» риб, незважаючи на низьку температуру води, тільки в червоних мязах виявлено білок 205 кДа, притаманний «зимовим» рибам. Спектри білків міокарду і печінки не відрізняються від спектрів у «літніх» риб. Холодова аклімація протягом двох тижнів влітку не впливала на білковий склад тканин скелетних мязів, міокарду і печінки.
SDS-electrophoresis data on protein patterns of tissues of the goldfish Carassius auratus netted in winter, spring and summer and kept at different temperatures are presented. It has been ascertained that after keeping «winter» fish at 5°C for 2 weeks quantities of the protein 205 kD in red muscles and heart and the protein 172 kD in liver are significantly decreased. In white muscles a slight recline in contents of the proteins 105 and 45 kD was observed in the deacclimated fish. The protein composition of brain in the goldfish did not undergo virtual changes under the experimental conditions. Tissue protein patterns in the «summer» fish and «winter» ones did not differ. The tissue protein spectrums in C. auratus depend not only on keeping temperature, but also on a season, since in the «spring» fish despite low temperature of water there was only the protein 205 kD in red muscles peculiar to «winter» fish, and the protein patterns of myocardium and liver were not different from the ones in the «summer» fish. Cold acclimation for 2 weeks in summer did not affect protein compositions of skeletal muscle, myocardium and liver tissues.