На підставі результатів, одержаних методом інтенсивної пластичної деформації тертям, показано, що ефективне подрібнення зерен α -заліза реалізується в температурному інтервалі теплої і гарячої деформації, причому формування нанокристалічної структури можливе в умовах динамічної рекристалізації під час гарячої деформації, що забезпечується різноспрямованою деформацією зі швидкістю вище 10² с⁻¹.
Методом микроструктурного анализа, просвечивающей и сканирующей электронной микроскопии исследована структура α-железа после интенсивной пластической деформации трением. Установлено формирование градиентного поверхностного слоя, в котором размер зерен изменяется от микро- до субмикро- и наноразмеров. Формирование нанокристаллической структури обсуждается как следствие динамической рекристаллизации.
Structure of iron subjected to severe plastic deformation by friction was systematically studied. Optical and electron microscopy were used in course of experimentations. Several structural sections refined down to nano- and submicrometer sized grains were revealed in the modified gradient surface layer. Key role of dynamic recrystallization in refining the grains down to nanometer size is discussed.