Метою дослідження є вивчення впливу швидкості охолодження на структуроутворення колісної сталі. Досліджено формування структурного стану сталі колесо–бандажного призначення та параметрів його утворення в залежності від швидкості охолодження при термічному зміцненні. Встановлено, що термічна кінетика структуроутворення колісно–бандажної сталі і, як наслідок, формування властивостей, суттєво відмінні для колісно–бандажної сталі, мікролегованої вана-дієм і без мікролегування.
Целью исследования является изучение влияния скорости охлаждения на структурообразование колесно–бандажной стали. Исследовано формирование структурного состояния стали и параметров его образования в зависимости от скорости охлаждения при термическом упрочнении. Установлено, что термическая кинетика структурообразования колесно–бандажной стали и, как следствие, формирование свойств, существенно отличаются для колесно–бандажной стали, микролегированной ванадием и без микролегирования.
The research object is studying of cooling speed influence on structurization of the wheel-band steel. Formation of steel structural condition and parameters of its formation depending on speed of cooling at thermal hardening is investigated. It is established, that thermal kinetic structurization of the wheel-band steel and, as a consequence, formation of properties, essentially differ for the wheel-band steel microalloyed by vanadium and without microalloying.