Отримані результати, свідчать про те, що перші 5 хвилин впливу на смакові рецептори порожнини рота супроводжуються реакцією ВНС. Вона складається зі специфічного і неспецифічного компонентів. Неспецифічна відповідь виявляється в збільшенні активності надсегментарного і сегментарного контурів регуляції, а специфічний - у реакції парасимпатичного відділу ВНС. При впливі сольовими розчинами показники парасимпатичної активності зростають, у більшою мірою, ніж при водяному подразненню рецепторів, варто відзначити, що активність парасимпатичного відділу ВНС зростала прямо 'пропорційно збільшенню концентрації NaCl у розчині. Наявність неспецифічної відповіді можна пояснити подразненням тактильних рецепторів, барорецепторів, терморецепторів, однак різна реакція на розчини натрію хлориду, що відрізняються по осмолярності, вказує на значимість концентрації хлориду натрію в розчині.
The received results, testify that the first 5 minutes of influence on flavouring receptors of cavity of mouth are accompanied by reaction VNS. It consists from specific and not specific of components. The not specific answer is shown in increase of activity suprasegmental and segmental contours of regulation, and specific - in reaction parasympathic department of VNS. At influence by salt solutions the parameters of parasympathic activity grow, in the greater degree, than at a water irritation receptors, it is necessary to note, that the activity of parasympathic a department VNS grew directly proportionally to increase of concentration NaCl in a solution. It is possible to explain presence of the not specific answer by an irritation tactile receptors, baroreceptors, termoreceptors, however various reaction to solutions sodium chloride, distinguished on osmolarity, specifies the importance of concentration sodium chloride in a solution.