Робота стосується питань якісних і кількісних критеріїв оцінки безпеки продуктів харчування при проведенні санітарно-епідеміологічного контролю, одним з яких є показник залишкового вмісту пестицидів і гранично допустимі рівні цього вмісту.
По цілому ряду об'єктивних причин здійснення контролю по всьому переліку пестицидів, що регламентується в конкретному виді харчової продукції по вітчизняному документу, не тільки не можливо, але й не доцільно. Необхідно виділити групу пестицидів, контроль по яких максимально дозволив би вирішити завдання швидкого, якісного, достовірного проведення аналізу даного виду харчової продукції по показниках безпеки. Стає актуальним питання про перегляд підходу до проведення контролю продукції по залишковому вмісту пестицидів з метою вибору й установки оптимальних і єдиних критеріїв безпеки при проведенні обов'язкового санітарноепідеміологічного контролю.
Такий підхід повинен враховувати розвиток політичного процесу, економічних і торговельних зв'язків зі світовим співтовариством і відповідати міжнародним вимогам. Основний міжнародний орган в області безпеки харчових продуктів - Кодекс Алиментариус. Аналіз МДУ пестицидів, по вітчизняному й міжнародному документах показав розбіжність у підходах до нормування для значної частини пестицидів. Для подолання цих розбіжностей необхідно активна участь суспільних груп і неурядових організацій, координація їхньої діяльності з метою вироблення такого підходу до питання контролю за залишковим вмістом пестицидів, що дозволив би здійснювати процес взаємовигідної торгівлі, більш чіткого регулювання застосування пестицидів, скорочення використання небезпечних пестицидів із заміною їх екологічно сприятливими альтернативами, зменшення пагубного впливу пестицидів на здоров'я й навколишнє середовище.
The work is about qualitative and quantitative criteria of food safety when undertaking sanitary-epydemiological checking, one which is a factor of pesticides residue and maximum residue levels.
Because of some objective reasons realization checking on the whole list of pesticides, which is specified in concrete type of food on domestic document, is not only impossible, but also is not expedient. It is necessary to select the group of pesticides to solve as much as possible the problem of quick, qualitative, reliable undertaking the analysis of the product. It is actual to revise the approach to product control on residual pesticides contents to choice and installation the optimum and united criteria of safety when undertaking obligatory sanitary-epydemiological checking.
Such approach must allow for the development of the political process, trade and business relations with world community and correspond to international requirements. Codex Alimentarius is the main international organ in the field of food-stuffs safety. The analysis of MRL pesticides on domestics and international document has shown the divergence in approach to standertization for much pesticides. For overcoming these discrepancy it is necessary an active participation of the public groups and nongovermental organization, coordination to their activity to make a such approach to question of checking for residual contents pesticides which has allowed realize the process to mutually beneficial trade, more clear regulation of the using pesticides, reductions of the use dangerous pesticides with change their ecological favourable alternative, reduction of the harmful influence pesticides on health and environment.