Санітарно епідеміологічна експертиза імпортної харчової продукції й продовольчої сировини (далі експертиза) є одним з пріоритетних напрямів діяльності транспортних підрозділів санепідслужби. Здійснюючи функцію по контролю, виявленню та попередженню впливу небезпечних факторів, пов’язаних з перевезенням вантажів, вона є
однією зі складових частин профілактичного напряму транспортної медицини. Експертиза імпортованої продукції харчового призначення нерозривно пов’язана та базується на загальних принципах всієї державної політики у сфері безпеки харчової продукції та продовольчої сировини. Основою для проведення усього комплексу робіт санітарно епідеміологічного направлення є нормативна база, яка була сформована в нашій країні кілька десятиліть назад. Механізм визначення безпеки продукції та ті критерії оцінки, які були закладені в її основі, вимагають перегляду у відповідності з вимогами сьогодення та враховуючи розвиток міжнародних відносин. Зроблені деякі кроки у цьому напрямку. Наприклад, визначення експертизи у законі «Про внесення змін до закону України «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини» поряд зі встановленням відповідності продукції нормативним вимогам передбачає оцінку ризику дії шкідливих факторів у процесі обігу харчових продуктів, що відповідає сучас
ним вимогам до вирішення задач профілактичного напрямку, запобігання шкідливого впливу факторів, керування санітарно-епідеміологічною ситуацією взагалі та на етапі транспортування харчових грузів зокрема. Такий підхід потрібно враховувати при подальшому необхідному перегляді та формуванні нової нормативної бази.
Sanіtarу epidemiological examination of imported foodstuffs and edible raw materials (then «examination») is one of the priority directions of transport sanіtarу epidemiological servise. Examination controls, discovers and prevents an influence of dangerous factors while in transportation of loads. So it’s one of the component of the transport medicine preventive activity. Examination of import foodstuffs and edible raw materials inseparably linked with and based on general principles of
the food safety state policy. The foundation of the sanitary service work is the normative base, that was formed in our country about twenty years ago. It is necessary to review the mechanism of the food safety determination and its criteria in accordance with requirements of present day time and with account of the development of the international relations. One of taken steps in this direction is a characteristic of examination in law «About contributing the modification to law of the Ukraine «About quality and safety of foodstuffs and foodraw materials» where along with determination of the products correspondence to the normative requirements is provided forrisk assessment of the harmful factors in process of the turn of the food stuffs. Such approach corresponds with modern requests to decision of the prophylactic
problems, prevention bad influence dangerous factors, management sanіtarу epidemiological situation in general and in step of transportation food cargo in particular. And it should be taken into account during the further necessary process of revision and forming the new normative base.