Санітарно бактеріологічний контроль методом змивів єявляється допоміжним методом при обстеженні об’єктів і дає можливість оцінити якість їх утримання. Спостереження
протягом п’яти років показали, що найбільше число позитивних аналізів на БГКП в змивах припадає на об’єкти громадського харчування (6,7 %) і дитячих дошкільних установ (6,1 %), що перевищує середній показник по всіх об’єктах – 5,3%. Із за високої собівартості і малої кількості позитивних результатів даний метод контролю рекомендується використовувати лише за епідеміологічними показниками паралельно з взяттям змивівна патогенну флору.
The sanitary bacteriological control by the method of outwashes is an auxiliary method at inspection of objects and enables to estimate quality of its content.
Observation during five years have shown, that the greatest number of positive analysises on presence of bunch of a coliform bacillus in outwashes falls at
objects of public catering (6,7 %) and nursery preschool establishments (6,1 %) that exceeds an average indice on all objects 5,3 %. Because of the high cost price and
small quantity{amount} of positive results the this quality monitoring is recommended to be used only on epidemiological parameters in parallel with analysises on the
content of pathogenic flora.