Показати простий запис статті
dc.contributor.author |
Egorov, M.O. |
|
dc.contributor.author |
Taran, G.V. |
|
dc.contributor.author |
Golota, V.I. |
|
dc.contributor.author |
Zamuriev, O.O. |
|
dc.contributor.author |
Opalev, P.O. |
|
dc.date.accessioned |
2023-12-08T11:01:10Z |
|
dc.date.available |
2023-12-08T11:01:10Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.identifier.citation |
Study of the effect of plasma chemical oxidation of ethylene impurity on the efficiency of banana storage / M.O. Egorov, G.V. Taran, V.I. Golota, O.O. Zamuriev, P.O. Opalev // Problems of Atomic Science and Technology. — 2022. — № 6. — С. 119-122. — Бібліогр.: 14 назв. — англ. |
uk_UA |
dc.identifier.issn |
1562-6016 |
|
dc.identifier.other |
PACS: 52.80. Hc, 52.90.+z,52.75.−d |
|
dc.identifier.other |
DOI: https://doi.org/10.46813/2022-142-119 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/195905 |
|
dc.description.abstract |
The effect of the products of plasma chemical reactions (including ozone) on the storage of fruits and berries was studied. Being the product of greatest commercial interest, bananas were selected as the test object. It was shown that the growth of pathogenic microflora is effectively inhibited by the products of plasma chemical reactions. It was shown that the use of a plasma chemical system, due to which ethylene concentration is reduced and ozone concentration is simultaneously maintained at the level of several ppm, could reduce the amount of spoiled products by several times. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
Досліджено вплив продуктів плазмохімічних реакцій (у тому числі і озону) на зберігання плодово-ягідної продукції. Як тест-об’єкт вибрано банани, які мають найбільший комерційний інтерес. Показано, що продуктами плазмохімічних реакцій ефективно пригнічується зростання патогенної мікрофлори. Показано, що використання плазмохімічної системи, яка знижує концентрацію етилену і одночасно підтримує концентрацію озону на рівні декількох проміле, може зменшити кількість зіпсованої продукції у кілька разів. |
uk_UA |
dc.language.iso |
en |
uk_UA |
dc.publisher |
Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України |
uk_UA |
dc.relation.ispartof |
Problems of Atomic Science and Technology |
|
dc.subject |
Low temperature plasma and plasma technologies |
uk_UA |
dc.title |
Study of the effect of plasma chemical oxidation of ethylene impurity on the efficiency of banana storage |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Дослідження вливу плазмохімічного окиснення домішки етилену на ефективність зберігання бананів |
uk_UA |
dc.type |
Article |
uk_UA |
dc.status |
published earlier |
uk_UA |
Файли у цій статті
Ця стаття з'являється у наступних колекціях
Показати простий запис статті