Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Зміни в асортименті продукції Переяславського хлібозаводу та її реалізація в 90-х рр. ХХ ст. – перших десятиліттях ХХІ ст.

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Шакула, В.
dc.date.accessioned 2023-07-19T09:57:59Z
dc.date.available 2023-07-19T09:57:59Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation Зміни в асортименті продукції Переяславського хлібозаводу та її реалізація в 90-х рр. ХХ ст. – перших десятиліттях ХХІ ст. / В. Шакула // Сіверянський літопис. — 2023. — № 2. — С. 25-29. — Бібліогр.: 18 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 2518-7430
dc.identifier.other DOI: 10.58407/litopis.230203
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/192889
dc.description.abstract У статті особливу увагу звернено на діяльність Переяславського хлібозаводу в період становлення незалежної України та нових ринкових відносин в економіці держави від 90-х рр. ХХ ст. й до початку 20-х рр. ХХІ ст. Нашим завданням було простежити хронологію формування асортимен- ту продукції підприємства у вказаний період та дослідити шляхи реалізації хлібобулочних виробів. Цей час був складним для підприємства через зміну форми власності та глибоку загальнодержавну економічну кризу. Мета статті полягає в досліджені процесу формування асортименту хлібобулочної продукції та мережі її реалізації колективом Переяславського хлібозаводу в період формування незалежної Української держави. Наукова новизна полягає в системному та послідовному висвітленні процесу формування асортименту хлібобулочної продукції Переяславського хлібозаводу та організації шляхів її реалізації в досліджуваний період. Уведена до наукового обігу інформація, допомагає суттєво доповнити історію цього підприємства. Методи дослідження. Застосовані методи аналізу, систематизації, узагальнення матеріалів архівного відділу Переяславської міської ради, місцевої газети «Вісник Переяславщини» та спогадів респондентів. Висновки. Встановлено, що в досліджуваний період освоєно виробництво більш як 50-ти видів хлібобулочної продукції. На початок 20-х рр. ХХІ ст. асортимент Переяславського хлібозаводу налічував 38 видів продукції. Вироби ТОВ «Миза» реалізують в Києві, Черкасах, найближчих населених пунктах сусідніх областей. Підприємство змогло утримати фінансову стабільність під час тривалого карантину через поширення СOVIDу, продовжило випуск продукції та її реалізацію через торговельну мережу. uk_UA
dc.description.abstract The article pays special attention to activities of the Pereyaslav bakery during the period of the formation of independent Ukraine and the formation of new market relations in stateʼs economy from the 90s of the 20th c. and to the early 20s of the 21th c. Our task was to trace the chronology of the formation of company ʼs product range during this period and to investigate ways of selling bakery products. This time was difficult for the enterprise due to a change in the form of ownership and the deep nationwide economic crisis. The purpose of the article is to research the process of forming the assortment of bakery products and the network of its sale by the staff of the Pereyaslav bakery during the formation of the independent Ukrainian state. The scientific novelty consists in the systematic and consistent coverage of the process of forming the assortment of bread products of the Pereyaslav bakery and the organization of the ways of its sale during the study period. The information introduced into scientific circulation helps to significantly supplement the history of this enterprise. Research methods. During the research, the methods of analysis, systematization, and generalization of the materials of the archival department of the Pereyaslav city council, the local newspaper «Pereyaslavshchyna bulletin» and the memories of the respondents were applied. Conclusions. It was established that during the research period the production of more than 50 types of bakery products was mastered. At the beginning of the 20s of the 21th c. the assortment of Pereyaslav bakery included 38 types of products. The products of the «Myza» LLC are sold in Kyiv, Cherkassy, and the nearest settlements of neighboring regions. The company was able to maintain financial stability during the long quarantine due to the spread of the COVID-19, continued production and sales through the trade network. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Сiверянський літопис
dc.subject Історія міст і сіл uk_UA
dc.title Зміни в асортименті продукції Переяславського хлібозаводу та її реалізація в 90-х рр. ХХ ст. – перших десятиліттях ХХІ ст. uk_UA
dc.title.alternative Changes in the product range of the Pereyaslav bakery and its implementation in the 90s of the 20th – the first decades of the 21th c. uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 658.8):339.371.2:338.439(477.4121)«19/20»


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис