Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Ткачова, Д.Л.
dc.contributor.author Дуган, О.М.
dc.date.accessioned 2011-04-11T20:47:00Z
dc.date.available 2011-04-11T20:47:00Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier.citation Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса / Д.Л. Ткачова, О.М. Дуган // Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів. — 2009. — Т. 7, № 2. — С. 249-256. — Бібліогр.: 21 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 1810-7834
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/18904
dc.description.abstract За допомогою тесту Еймса з метаболічною активацією та без неї визначено потенційну мутагенну дія неорганічної та органічної фракцій п’яти зразків сирокопчених ковбас. Отримані експериментальні дані свідчать про наявність у ковбасах хімічних речовин прямої і непрямої мутагенної дії, здатних індукувати генні мутації за різними механізмами, а також речовин із токсичними властивостями відносно тест-організмів. uk_UA
dc.description.abstract При помощи теста Эймса с метаболической активацией и без таковой определена потенциальная мутагенная активность неорганической и органической фракций пяти образцов сырокопченых колбас. Полученные экспериментальные данные свидетельствуют о наличии в колбасах химических веществ, с одной стороны, способных индуцировать генные мутации с разными механизмами действия, с другой – прямого и непрямого действия, а также веществ с токсичными свойствами относительно тест-организмов. uk_UA
dc.description.abstract The organic and non-organic fractions of the five smoked sausage samples have been tested by means of Ames Salmonella/microsome assay for the potential genetic activity evaluation. Experimental data have shown existence of direct and non-direct mutagens, bactericidal substances and the chemical substances which are able to induce gene mutations with the different mechanisms of action. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавилова uk_UA
dc.relation.ispartof Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів
dc.subject Оригінальні статті uk_UA
dc.title Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса uk_UA
dc.title.alternative Мутагенные и токсические свойства компонентов некоторых образцов колбасных изделий в тесте Еймса uk_UA
dc.title.alternative Mutagenic and toxical properties of some sausage samples components in the Ames-test uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 575.224.4:579.253.4:637.524


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис