Мета статті: проаналізувати теоретичні аспекти та наукові тлумачення визначення сутності управління системами
контролю та якості виробництва та умов зберігання продукції бджільництва.
Методика дослідження: у процесі дослідження використано метод пізнання, узагальнення (при узагальнені теоретичних положень управління системами якості), аналізу та синтезу (при формуванні висновків).
Результати дослідження: розглянуто теоретичні аспекти та наукові тлумачення визначення сутності управління системами контролю та якості. Виявлено недостатність дослідження питань контролю та якості виробництва та умов зберігання продукції бджільництва.
Елементи наукової новизни: систематизовано теоретичні підходи та наукові тлумачення визначення сутності управління системами контролю та якості продукції бджільництва та запропоновано заходи, щодо оптимізації системи управління та якості та умов зберігання продукції бджільництва.
Практична значущість: внесені пропозиції щодо підвищення якості продукції бджільництва в умовах погіршення екологічної ситуації в країні.
The purpose of the article: to analyze the theoretical approaches to determining the essence of management systems control and quality of beekeeping.
Research methodology: in the course of research the method of cognition, generalization (at the general theoretical positions of management of quality systems), the analysis and (at formation of conclusions) is used.
Research results: theoretical approaches to defining the essence of control and quality management systems are considered. Insufficiency of research of control and quality of production of beekeeping products is revealed.
Elements of scientific novelty: theoretical approaches to determining the essence of control systems and quality of beekeeping products and proposed measures to optimize the management system and quality of beekeeping products.
Practical significance: proposals have been made to improve the quality of beekeeping products in the conditions of the ecological situation in the country.