В модельному мікропольовому досліді визначено параметри гумусного стану, ферментативної активності і мікробіологічних показників поверхневого шару (0 – 5 см) чорнозему типового важкосуглинкового після спалювання соломи. Показано, що термічне навантаження не призводить до зменшення вмісту органічної речовини в ґрунті. Знижується ферментативна активність, ступінь якої визначається тривалістю термічного впливу та природою ферменту. Термічне навантаження усіх рівнів призводить до зменшення чисельності основних еколого-трофічних груп мікроорганізмів у шарі ґрунту 0 – 2 см, а в нижньому (2 – 5 см) - тільки за максимального навантаження. Через три тижні чисельність мікроорганізмів у шарі ґрунту 0 – 5 см в усіх варіантах досліду зростає й перевищує первинний рівень.
В модельном микрополевом опыте определены параметры гумусного состояния, ферментативной активности и микробиологических показателей поверхностного слоя (0-5 см) чернозема типичного тяжелосуглинистого при сжигании соломы. Показано, что термическая нагрузка не приводит к уменьшению содержания органического вещества почвы. Снижается ферментативная активность, степень которой определяется продолжительностью термического влияния и природой фермента. Термическая нагрузка всех уровней приводит к уменьшению численности основных эколого-трофических групп микроорганизмов в слое почвы 0-2 см, а в нижнем (2-5 см) - только при максимальной нагрузке. Через три недели численность микроорганизмов в слое почвы 0-5 см во всех вариантах опыта возрастает и превышает первичный уровень.
In the model microfield experiment parameters of humus state, enzymatic activity and microbiological indices of surface layer (0 – 5 cm) of typic clayloam chernozem by straw burning are determined. It was shown, termic loading do not cause decreasing of soil organic matter countent. Enzymatic activity reduces and rate of that is determined by duration of termic influence and enzym nature. Termic loading of all levels in decreasing of number of mail ecological trofic groups of microorganisms in soil layer 0 – 2 cm, and in the deeper one (2 – 5 cm) – only by maximum loading. After three weeks number of microorganisms in soil layer 0 – 5 cm in variables of experiment rises and surpasses original level.