Встановлено, що у рослинах озимої пшениці в процесі загартування відбувається
збільшення вмісту пероксиду водню та зростання активності супероксидисмутази і
каталази. Активність останнього ферменту збільшується меншою мірою, ніж
активність супероксидисмутази. Найбільша активація цих ферментів та збільшення
вмісту пероксиду водню відзначені при проходженні рослинами другої фази
загартування та при подальшому підвищенні температури до низьких позитивних
значень.
Установлено, что в растениях озимой пшеницы в процессе закаливания происходит
увеличение содержания пероксида водорода и повышение активности супероксид-
дисмутазы и каталазы. Активность последнего фермента возрастает в меньшей степени,
чем активность супероксиддисмутазы. Наибольшая активация этих ферментов и
увеличение содержания пероксида водорода отмечены при прохождении растениями
второй фазы закаливания и при последующем увеличении температуры до низких
положительных значений.
It was shown that the increase in the level of hydrogen peroxide and in activities of catalase
and superoxide dismutase occurs in winter wheat plants during cold acclimation. Superoxide
dismutase exhibited more significant increase in the activity compared to catalase. The
activation of these enzymes and the content of hydrogen peroxide in plants were highest
during second phase hardening and the following return of temperature to subzero values.