Вивчені антиоксидантні властивості шести видів їстівних і лікарських дикорослих макроміцетів. Показано, що найвищий рівень антиоксидантної активності етанольних екстрактів cухої біомаси макроміцетів, визначеної за дифініл-пікрилгідразилом (ДФПГ), спостерігався у Boletus edulis Bull. За рівнем антиоксидантної активності досліджені види грибів можна представити у вигляді такої послідовності: Boletus edulis → Suillus luteus → B.badius → Armillariella mellea → Laetiporus sulphureus → Piptoporus betulinus .
Изучены антиоксидантные свойства шести видов съедобных и лекарственных дикорастущих макромицетов. Показано, что наивысший уровень антиоксидантной активности этанольных экстрактов cухой биомассы макромицетов, определенной по дифинил-пикрилгидразилу (ДФПГ), наблюдался у Boletus edulis Bull. По уровню антиоксидантной активности исследованные виды грибов можно представить в виде последовательности: Boletus edulis → Suillus luteus → B.badius → Armillariella mellea → Laetiporus sulphureus → Piptoporus betulinus.
Antioxidant properties of 6 species of edible and medicinal wild macromycetes were studied. The highest antioxidant activity of ethanol extracts of dry macromycetes biomass determined with 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical found in King bolete (Boletus edulis Bull.). In terms of antioxidant activity, studied mushroom species can be represented as a sequence: Boletus edulis → Suillus luteus → B.badius → Armillariella mellea → Laetiporus sulphureus → Piptoporus betulinus.