Из коллекции мутантов озимой пшеницы, полученной методом химического
мутагенеза, выделены с высокой частотой образцы и сорта с высокими хлебопекарными свойствами. Последние, в отличие от традиционных методов селекции, сохраняются длительное время на разных агрофонах, в том числе низких, при разных
погодных условиях. Следовательно, хлебопекарные свойства мутантов и мутантных
сортов более определяются генотипом и менее внешними условиями.
З колекції мутантів озимої пшениці, отриманої методом хімічного мутагенезу,
виділені з високою частотою зразки і сорти з високими хлібопекарськими властивостями. Останні, на відміну традиційних методів селекції, зберігаються тривалий
час на різних агрофонах, у тому числі низьких, при різних погодних умовах. Отже,
хлібопекарські властивості мутантів і мутантних сортів більш визначаються генотипом і менш зовнішніми умовами.
Of the extensive collection winter wheat’s mutants received by method of chemical
mutagenesis with high frequency there were choosed patterns and varieties with high
baking properties. The patterns and varieties preserve high baking properties during long
time by cultivation on different agricultural backgrounds and by various weather
conditions. This means that baking properties are more determinated by genotype and
less by environment conditions.