Досліджено особливості кількісного вмісту білків у коренях сої, інокульованої штамами Bradyrhizobium japonicum з різними симбіотичними характеристиками, за умов ґрунтової посухи. Показано, що властивості ризобій опосередковано впливають на масу коренів, кількість розчинного білка в коренях сої та процеси відновлення після дії посухи. У коренях сої, інокульованої активним штамом ризобій, вміст білка після відновлення поливу зростав більшою мірою, ніж у контрольних варіантах та при застосуванні неактивного штаму. Ймовірно, утворені на коренях симбіотичні структури сприяють швидшому відновленню інтенсивності процесу біосинтезу білка в разі повернення до оптимального водного режиму.
Исследованы особенности количественного содержания белков в корнях сои, инокулированной штаммами Bradyrhizobium japonicum с различными симбиотическими характеристиками, в условиях почвенной засухи. Показано, что свойства ризобий опосредованно влияют на массу корней, количество растворимого белка в корнях сои и процессы восстановления после действия засухи. В корнях сои, инокулированной активным штаммом ризобий, после восстановления полива содержание белка возрастало в большей степени, чем в контрольных вариантах и при использовании неактивного штамма. Вероятно, образованные на корнях симбиотические структуры способствуют более быстрому восстановлению интенсивности процесса биосинтеза белка при возвращении к оптимальному водному режиму.
The after rewatering peculiarities of protein content of soybean roots under inoculation by Bradyrhizobium japonicum strains with different effectiveness under drought conditions was analyzed. It was shown that the properties of rhizobia have an indirect influence on the root mass, quantity of soluble protein and on the processes of recovery after drought stress. The protein content increased after rewatering more rapidly in roots of soybean inoculated by active strain of rhizobia than in the control and inactive variant. Probably symbiotic structures formed on the roots contribute to more rapid recovery of the protein synthesis process under returning to optimal water regime.