Визначено вміст фруктозовмісних вуглеводів у культурі трансгенних коренів лікарських рослин Cichorium intybus L., Althaea officinalis L., Lactuca sativa L., Tragopogon porrifolius L., Linaria maroccana L. Показано, що генетична трансформація у багатьох випадках (52,7 % ліній) призводила до підвищення вмісту фруктанів у 2,8—4,2 раза порівняно з контролем. У найбільших кількостях вони накопичувались у трансгенних коренях T. porrifolius та C. intybus — відповідно 14,41±0,13 та 14,33±0,09 мг/г сирої речовини.
Определено содержание фруктозосодержащих углеводов в культуре трансгенных корней лекарственных растений Cichorium intybus L., Althaea officinalis L., Lactuca sativa L., Tragopogon porrifolius L., Linaria maroccana L. Показано, что генетическая трансформация во многих случаях (52,8 % линий) приводила к повышению содержания фруктанов в 2,8—4,2 раза по сравнению с контролем. Наибольшее их количество накапливалось в трансгенных корнях T. porrifolius и C. intybus — соответственно 14,41±0,13 и 14,33±0,09 мг/г сырого вещества.
The fructans content in the hairy root culture of Cichorium intybus L., Althaea officinalis L., Lactuca sativa L., Tragopogon porrifolius L., Linaria maroccana L. was determined. The genetic transformation caused the increase of fructan content in 2,8—4,2 time as compared to control in 52,8 % lines. The higher fructan content was accumulated in the transgenic roots of T. porrifolius and C. intybus — up to 14,41±0,13 and 14,33±0,09 mg/g fresh weight.