The glycoproteinic complex has been isolated from the Staphylococcus aureus culture fluid possessing an activity inhibiting influenza virus neuraminidase. Two fractions have been further purified containing different monosugars components, the first one has been shown to contain mannose, glucose, rhamnose, glucosamine, and galactosamine, while rhamnose is absent in the second fraction, A component of fraction 1 inhibits the neuraminidase activity and at the same time enhances the virus hemagglutinating activity more strongly comparing to the fraction 2. Some chemical modifications of the substances of the fractions studied (periodate oxidation, protease pretreatment, and delipidization) prove the carbohydrate component of the complex to be responsible for its antineuraminidase activity. The protease pretreatment decreases twice the antineuraminidase activity of the fraction 2 having no influence on this activity of the fraction 1.
З культурального середовища золотистого стафілокока (S. aureus) виділено гліколіпопротеїновий комплекс з активністю, що гальмує ней рамінідазу вірусу грипу. Очищено дві фракції з різним вмістом моносахаридів. Показано, що фракція І містить манозу, глюкозу, рамнозу, глюкозамін та галактозамін; друга – всі ці моносахариди, крім рамнози. Речовина з фракції 1 гальмує нейрамінідазну активність та одночасно посилює гемаглютинативну активність вірусу значно сильніше, ніж речовина з фракції 2. Ряд хімічних модифікацій вивчених речовин (перйодатне окислення, обробка протеазою та деліпідизація) підтверджують роль вуглеводного компонента комплексу у здійсненні його антинейрамінідазної дії; обробка протеазою вдвічі знижує антинейрамінідазну активність фракції 2, не впливаючи на таку ж активність фракції 1.
Из культуральной среды S. aureus выделен гликолипопротеиновый комплекс с активностью, ингибирующей нейраминидазную активность вируса гриппа. Получены две фракции с различным содержанием моносахаридов, первая из которых включает маннозу, глюкозу, рамнозу, глюкозамин и галактозамин; вторая – все эти моносахариды, кроме римнозы. Вещество, содержащееся во фракции I, ингибирует нейраминидазную активность и в то же время усиливает гемагглютинирующую активность вируса гриппа значительно более выражению, чем вещество из фракции 2. Ряд химических модификаций изучаемых фракций (перйодатное окисление, обработка протеазой и делипидизация) доказывает роль углеводного компонента комплекса в его антинейраминидазной активности; при этом обработка протеазой вдвое снижает антинейраминидазную активность фракции 2, не влияя на подобную активность фракции 1.