Підсумовано опубліковані експериментальні дані стосовно інтенсифікації синтезу, регуляції фізико-хімічних властивостей і практичного використання мікробного екзополісахариду (ЕПС) етаполану (продуцент — Acinetobacter sp. В-7005). Наведено характеристики етаполану і штаму продуцента, аналіз розроблених технологій біосинтезу цього ЕПС на різних вуглецевих субстратах (у тому числі і на су миші ростових С₂-С₆-сполук), переваги етаполану порівняно з відомими ЕПС, а також нові підходи до регуляції синтезу і властивостей етаполану.
The review summaries the data concerning the synthesis intensification, the regulation of physical and chemical properties and practical application of microbial exopolysaccharide (EPS) ethapolan (producer – Acinetobacter sp. B-7005). Ethapolan consist of the acylated (C10-C18 fatty acids) and non-acylated components, which are identical by the content of carbohydrates to pyruvic and glucuronic acids. The presence of fatty acids in this EPS composition causes the unique properties of the ethapolan solutions: ability to emulsify; to increase viscosity in presence of the cations, at low pH values and in Cu²⁺-glycin system. These properties determine practical ethapolan application in the oil, chemical, food industry and agriculture. The use of one tone of ethapolan in oil industry enables to obtain 240 tones of oil, in addition. The data were summarized concerning the technological parameters of this EPS biosynthesis on different carbon substrates (ethanol, carbohydrates, mixture of growth С₂-С₆-compounds), which allow decreasing the salts content in the producent cultivation medium 3–4 fold (to 2,95 g/l), to increase increasing the EPS quantity 2–5 fold and controlling simultaneously its composition and its physical and chemical properties necessary for a definite field of the ethapolan application.
Суммированы опубликованные экспериментальные данные, касающиеся интенсификации синтеза, регуляции физико-химических свойств и практического использования микробного экзополисахарида (ЭПС) этаполана (продуцент — Acinetobacter sp. В-7005). Приведены характеристики этаполана и штамма продуцента, анализ разработанных технологий биосинтеза этого ЭПС на разных углеродных субстратах (в том числе и на смеси ростовых С₂-С₆ -соединений), преимущества этаполана по сравнению с известными ЭПС, а также новые подходы к регуляции синтеза и свойств этаполана.