Изучали влияние 6-аминогексановой кислоты (6-АГК) и L-аргинина на скорости на чальных этапов гидролиза фибрин(оген)а Lys₇₇-, Val₄₄₂- и Lys₅₈₀-плазмином. Показано, что 6-АГК в концентрациях, насыщающих участки связывания тяжелой цепи плазмина, сильнее тормозила второй этап реакции (гидролиз Х-фрагментов), чем первый (гидролиз фибрина). Влияние аргинина в концентрациях, насыщающих участки связывания кринглов 1 и 5, на первом этапе было таким же, как у 6-АГК., а на втором этапе не проявлялось. Сделано предположение о том, что во взаимодействие фермента с субстратом на первом этапе вовлечены кринглы 5 и 1, а на втором – крингл 4.
Вивчали вплив 6-аміногексанової кислоти (6-АГК) і і-аргініну на швидкості початкових етапів гідролізу фібрин (оген) уys₇₇-, Val₄₄₂- і Lys₅₈₀--плазміном. Показано, що 6-АГК у концентраціях, насичуючих ділянки зв'язування важкого ланцюга плазміну, дужче гальмувала другий етап реакції (гідроліз Х-фрагментів), ніж перший (гідроліз фібрину). Вплив аргініну у концентраціях, насичуючих ділянки зв'язування кринглів А і 5. на першому .етапі був таким самим, як і 6-АГК, а на другому етапі не виявлявся. Зроблено припущення про те, що до взаємодії ферменту з субстратом на першому етапі залучено крингли 5 і 1, а на другому – крингл 4.
The effect of 6-aminohexane acid (6-AHA) and L-arginine on the rates of early stages of fibrinogen hydrolysis by Lys₇₇-plasmin, Val₄₄₂-plasmin and Lys₅₈₀-plasmin were studded. It was shown that 6-AHA on the second reaction stage (hydrolysis of X) in the concentrations saturating the site, of plasmin heavy chain had a strong inhibiting influence even more stronger than a the first stage (hydrolysis of fibrinogen). Effect of arginine and 6-AHA on the first stage hydrolysis was identical. Arginine effect on the second stage failed to be observed while its concentration were effecting kringle 1 and 5. It was suggested the enzyme interaction with substrate took place on the first stage of hydrolysis under kringles 5 and 1 patrkipation on second stage – under kringle 4 participation.