Розроблено багатоканальний мультибіосенсор на основі ємнісних структур типу електроліт– діелектрик–напівпровідник з іоночутливим шаром нітриду кремнію та змінних альгінатних мембран з іммобілізованими дріжджовими клітинами Candida krusei УКМ Y-823, Saccharomyces cerevisiae УКМ Y-517 і Cryptococcus laurentii УКМ Y-1135 для одночасного визначення концентрації глюкози і сахарози. Принцип роботи мультибіосенсора грунтується на селективності дріжджових клітин до вуглеводів та пропорційному утворенні кислоти під час використання цих вуглеводів як субстратів. Діапазон вимірюваних концентрації глюкози становить від 2 до 30 мМ, сахарози – від 2 до 50 мМ. Точність визначення цих вуглеводів у вказаних діапазонах складає 5–0 %.
Разработан многоканальный мультибиосенсор на основе емкостных структур типа электролит–диэлектрик–полупроводник с ионочувствительным слоем нитрида кремния и сменных альгинатных мембран с иммобилизованными дрожжевыми клетками Candida krusei УКМ Y-823, Saccharomyces cerevisiae УКМ Y-517 и Cryptococcus laurentii УКМ Y-1135 для одновременного определения концентрации глюкозы и сахарозы. Принцип работы мультибиосенсора основан на селективности дрожжевых клеток к углеводам и пропорциональном образовании кислоты при использовании углеводов дрожжевыми клетками в качестве субстратов. Диапазон измеряемых концентраций глюкозы составляет от 2 до 30 мМ, сахарозы – от 2 до 50 мМ. Точность опредопределения этих углеводов в указанных диапазонах равна 5–10 %.
A multichannel biosensor based on capacitive structures of electrolyte-insulator-semiconductor type with ion-sensitive layer of silicon nitride and exchangeable alginate membranes with immobilized yeast cells Candida krusei UKM Y-823, Saccharomyces cerevisiae UKM Y-517 and Cryptococcus laurentii UKM Y-1135 for simultaneous determination of glucose and sucrose concentration has been developed. The multibiosensor operation is based on the selectivity of used yeast cells towards carbohydrates and proportional generation of acid when the carbohydrates are used by yeast cells as a substrate. The measurable glucose and sucrose concentration ranges are 2–30 mM and 2–50 mM, correspondingly. The accuracy of glucose and sucrose detection in these ranges is about 5–10 %.