Цель. Исследовать комплексообразование L-гистидина (His) с 3-О-a-L-рамнопиранозил-(1→2)-О-a-Lарабинопиранозидом хедерагенина (a-хедерином) и его 28-О-a-L-рамнопиранозил-(1→4)-О-b-D-глюкопиранозил-(1→6)-О-b-D-глюкопиранозиловым эфиром (хедерасапонином С). Изучить влияние гликозидов, His и их смесей на всхожесть семян Avena sativa L. Методы. Масс-спектрометрия с ионизацией электрораспылением. Результаты. Получены и интерпретированы масс-спектры смесей гликозидов c His. Проведен сравнительный анализ биологической активности индивидуальных веществ и их комплексов. Выводы. Впервые масс-спектрометрически установлен состав комплексов, оказавшихся менее токсичными, чем индивидуальные гликозиды. Ключевые слова: a-хедерин, хедерасапонин С, L-гистидин, комплексообразование, масс-спектромет - рия, Avena sativa L.
Aim. To investigate the complexation of L-histidine (His) with hederagenin 3-O-a-L-rhamnopyranosyl-(1→2)-O-a-L-arabino pyranoside (a-hederin) and its 28-О-a-L-rhamnopyranosyl-(1→4)-О-b-D-glucopyranosyl-(1→6)-О-b-D-glucopyranosyl ester (hederasaponin C); to study the effect of glycosides, His, and their mixtures at Avena sativa L. seed germination. Methods. Electrospray ionization mass spectrometry. Results. The mass spectra of glycosides mixed with His are received and interpreted. The comparative analysis of biological activity of individual substances and their complexes is performed. Conclusions. For the first time, the composition of aforesaid complexes is established by mass spectrometry. Complexes have appeared less toxic, than individual glycosides. Keywords: a-hederin, hederasaponin C, L-histidine, complexation, mass spectrometry, Avena sativa L.
Мета. Дослідити комплексоутворення L-гістидину (His) з 3-О-aL-рамнопіранозил-(1→2)-О-a-L-арабінопіранозидом хедерагеніну (a-хедерином) та його 28-О-a-L-рамнопіранозил-(1→4)-О-b-D-глюкопіранозил-(1→6)-О-b-D-глюкопіранозиловим естером (хедерасапоніном С). Вивчити вплив глікозидів, His та їхніх сумішей на проростання насіння Avena sativa L. Методи. Масспектрометрія з іонізацією електророзпиленням. Результати. Отримано та інтерпретовано мас-спектри сумішей глікозидів з His. Проведено порівняльний аналіз біологічної активности індивідуальних сполук та їхніх комплексів. Висновки. Вперше за допомогою мас-спектрометрії встановлено склад комплексів, які виявилися менш токсичними, ніж індивідуальні глікозиди. Ключові слова: a-хедерин, хедерасапонін С, L-гістидин, комплексоутворення, масспектрометрія, Avena sativa L.